Om retten
For meg er dette en helt spesielt utsøkt eggerøre, den smaker helt nydelig. Og det er sønnen min på 19 som gjorde meg oppmerksom på denne måten å lage eggerøre. Han overrasket med denne retten en søndags morgen. Himmelen ristet, og dørene åpnet seg. For å ha smakt noe lignende, måtte jeg helt tilbake til 1984 og hotellfrokosten ved Victoria Falls, hvor Henry Stanley fra New York Herald i november 1871 sporet opp og uttalte det udødelige: Dr Livingston, I presume? Mer britisk kan det ikke bli. Hemmeligheten er altså å ikke oversteke røra. Dette er scrambled eggs, laget slik de skal, i Jamie Oliver og Gordon Ramsays rike, Storbritannia. Egg koagulerer ved +-65°c, og akkurat denne røra skal bare såvidt koagulere. For å få dette til bruker de en teknikk med å trekke panna av og på en varm plate. Det fungerer utmerket. En ting til. Bare glem vannbad, dampbad og andre tungvindte teknikker til oppskrifter med skjøre eggeplommer som klumper seg. Denne teknikken kan brukes til Bernaise, Hollandaise og eggekremer som ikke skal klumpe seg. Da må man vispe mye, og ha litt lavere varme. Det fungerer utmerket med litt trening. I denne eggerøra skal det gode råvarer til, godt norsk saltet meierismør og håndhøstet Havsnø flaksalt fra øya Gossen ved Hustadvika anbefales, kan kjøpes her. Det er med på å løfte smaken. Har du fersk gressløk så smaker det enda bedre, men tørket går det også. Om du ikke har det, skaff deg gjerne en sitrus presse. Ferskpresset appelsinjucie til denne retten smaker helt fortreffelig. God frokost!
Ingredienser
Til 1 person
3 stk egg
25 gr meierismør
1 ss rømme
1 ss gressløk
pepper
flaksalt eller bordsalt
2 stk oste eller bacon pølse
Tomatbønner
2 skiver loff
Tidbruk ⏰
20-30 minutter
Slik gjør du
Rist loff
Ta frem ei stekepanne, ha smør og egg i mens den er kald.
Sett så ei plate på full varme. Ha stekepanna på ovnen ca 15 sek trekk den av, og la stekepanna kjøle i ca 15 sek. Fortsett slik mens du bruker en stekespade til å blande egg og smør til eggerøren nesten stivner. Når det skjer, trekk panna av og tilsett kald rømme for å stoppe kokeprosessen mens eggerøren
enda er løs. Rør inn gress løk, salt og pepper.
Stek pølsebitene og varm opp tomat bønner.
Server gjerne med en salat med rømme og et kaldt
glass vann med ei sitronskive eller
ferskpresset appelsinjucie til.
Bon appetit! 👍
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar