onsdag 26. oktober 2016

Fru Gullas gryterett

Om retten
Dette er virkelig en veldig enkel og kjempegod gryterett! De fleste gjestene jeg har hatt på besøk til middag har sagt at de virkelig likte den. Kombinasjonen med Olsendriver som drikke og bananasplit til dessert gjør det hele til et enkelt og komplett måltid.
En liten intern familiefavoritt er den også blitt etterhvert, og dette måltidet kaller alle nå bare for Brage's gryterett. Men i virkeligheten har jeg bare innført noen små justeringer i en grunnoppskrift fra skolen og gjort den til min egen. Så nå har jeg tenkt å innrømme i all offentlighet at dette faktisk er min gamle kjære heimekunnskapslærer fra Øye barneskole, fru Gulla, sin oppskrift. På en måte har den grepet inn og endret mitt liv.

Da vi flyttet til Surnadal i 1976 mistet jeg mine nærmeste venner, men også to av mine viktigste anker i livet, mine kjære besteforeldre i Levanger. Vi skulle bo langt ute på landet, på en gård utenfor allfarvei, midt i ødemarka langs en lang fjord, viste det seg. På skolen var jeg dessverre minst i klassen. Som bygutt vart endringen kanskje litt mye. Så døde mormor. Lærerne grudde seg sikkert etterhvert til mine mange kommentarer, der jeg med utrykksløst ansikt satt og vippet på stolen og fyrte ivrig løs med linjal og viskelær ifra bakerste rad. Karakterene mine gikk nedover i alle fag. Skjebnen grep inn i form av faget heimekunnskap. Det var som at tidens ånd manifisterte seg i meg. Feminisme og kvinnefrigjøring ba oss menn om å ta mer hensyn og delta mer i hjemmet. At vi skulle gjøre vår plikt og ta vår selvsagte skjerv! Et budskap som jeg tok på alvor og som appellerte sterkt til meg. Urett likte jeg ikke. Jeg våknet til liv og satset alt på å følge særdeles ivrig med. I ettertid har jeg sett at hun er den svale brisen som kanskje helt endret retningen i mitt liv, ja flere menns liv på den tiden. Vi fattet interesse og fikk mer empati og respekt for kvinner generelt. For faget og innsatsen på kjøkkenet var enorm, det var det ingen tvil om. Jeg lærte så mye om kosthold, organisasjon, ledelse, ryddighet og renslighet. Og jeg fikk se at egeninnsats og resultater hang sammen. Ja, endog min personlig hygene bedret seg mange hakk. Det gikk så langt som at jeg begynte å korrigere min mors renhold og rutiner på kjøkkenet hjemme. Som mer selvbevisst og renslig, begynte jeg å kle meg bedre, endret syn på mine medelever og fikk bedre venner. Til slutt var jeg en av de beste og ivrigste av elevene i klassen i alle fag. Da jeg gikk ut av ungdomsskolen hadde jeg bare gode karakterer. Jeg fikk dessuten usedvanlig stor nytte og mye glede av dette faget senere, som alenefar for 2 barn i 10 år. Så mye at jeg faktisk lagde denne retten i mitt eget 40 års lag. Hun skulle vel ha vært med som gjest? Uansett fru Gulla, 
denne er for deg 

Ingredienser
Gryterett:
4 ss meierismør
500 gr kjøttdeig, karbonadedeig eller biff
1/2 ts salt
1 ts sort pepper
200 gr sopp
200 gr bacon
2 stk løk
1/2 purreløk
1 ts karry
5 ss hvetemel
6 dl fløte
3 dl lettmelk
3-4 ss tomatpurre
1 ts paprikapulver
1 1/2 kjøtt buljongterninger

Ris:

8 dl vann
5 dl jasmineris
1 ts salt

Salat:
1 stk kinakål
2 stk tomater
1 stk paprika
200 gr mais


3 dl Rømme
Thousand Island dressing

Olsen Driver:
5 dl limejucie
2 flasker a 0,33ltr med eplemost
1,5 ltr ingefærøl
1/2 ltr farris
isbiter


Banansplitt:
Til en person
1 banan
3 kuler is
2 ss jordbærsyltetøy
Grovmalte hasselnøtter
Sjokoladesaus
Pisket kremfløte
2-3 stk kirsebær

Tidbruk ⏰
ca 2 timer totalt

Slik gjør du
Gryterett:
Ha i 50 gr meierismør. 
Stek kjøttdeigen, karbonadedeigen eller biff i passe biter.
Ta kjøttet over i en bolle og rengjør gryta. 
Del opp grønnsakene, soppen og bacon i biter.
Ha i litt smør og stek først sopp, bacon, løk og purre.
Ha så i melet og tilsett det våte.
Ha til slutt i det stekte kjøttet. 

La det småkoke i minst 20 minutt.

Ris:
Skikkelig ris som ikke er blaut eller oppløst er enkelt å lage.
Husk å beregne slik at risen er ferdig til servering når alle sitter til bords. Ha først risen i kaldt vann. Sil av det kalde vannet.
Kok først opp vann og ha i en klatt smør eller olje, så saltet og så til slutt risen. Ønsker du litt ekstra smak på risen kan du også ha i ca 1 1/2 buljongterning istedet for salt. Ha på lokket, gi det et oppkok, skru så ned varmen, dra gryta litt til siden og la det småkoke under lokk i 20 minutter.

Salat:
Mens gryteretten godgjør seg og risen koker kan du dele opp og ha grønnsakene i en skål.
Server med rømme og dressing 

Olsen driver
Sett en stor skål på bordet der den skal være og bland det hele sammen rett før måltidet begynner.

Dessert:
Etter middagen og mens maten synker litt hos gjestene kan du lage desserten. Ha tre eller fire kuler is i en avlang skål. Legg en banan delt i 2 på langs på hver side av iskulene. Ha syltetøyet på isen. Ha en stripe prisket krem på iskulene. Strø malte hassel nøtter på kremen. Ha på kirsebærene. Til slutt, ha på sjokoladesaus.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

HOT Indian Chicken Curry

HOT Indian Chicken Curry Denne oppskifta er dedikert til de som ikke har reist litt. De som kun har oppholdt seg noen meter fra kjøttkaker o...