lørdag 24. september 2016

Suksessterte

Om retten 
For meg er dette en helt spesielt utsøkt kake, den smaker helt nydelig. Hemmeligheten er i kakekremen, synes jeg. Den er godt balansert slik at eggesmaken etter min mening ikke er for fremtredende. Og så rosinen i pølsa, en klunk konjakk i, så blir kremen nær himmelsk. Er du ikke så begeistret for konjakk, kan du bruke noen dråper romessens istedet. Det eneste som kanskje er litt tricky med oppskriften er også da nettopp eggekremen. Egg koagulerer ved 65°c, og akkurat denne kremen skal bare såvidt stivne litt. For å få dette til bruker jeg en teknikk med å trekke panna av og på en varm plate. Det fungerer utmerket. En ting til. Bare glem vannbad, dampbad og andre tungvindte teknikker til oppskrifter med skjøre eggeplommer. Denne teknikken kan brukes til Bernaise, Hollandaise og scrambled eggs som ikke skal koagulere for mye. For denne kremen, husk å vispe en del. Og ha litt lav varme. Noen bruker temperaturmåler i kremen. I denne kaka skal det gode råvarer til, godt norsk saltet meierimør er med på å løfte smaken. Har du en god konjakk, så smaker det enda bedre. Om du ikke har det, skaff deg gjerne en stavmikser. Bra utstyr er halve jobben. Det å grovhakke mander blir en lek. Eller for å enkelt gjøre eggekremen tykkere dersom den blir for tynn. 
God kakebakst!

Ingredienser
Kakebunn:
8 stk eggehviter
300 gr melis
300 gr grovmalte mandler

Eggekrem:
2 dl Kremfløte
250 gr sukker
8 stk eggeplommer
4 ts vaniljesukker
300 gr Meierismør
3-4 ss konjakk

Tidbruk
1 t tilbereding, 2 t avkjøling, ca 3 t tilsammen.

Slik gjør du 
Sett ovnen på 175°c
Bunn:
Grovmal mandlene i en blender. Visp eggehvitene stive. Bland til slutt mandelmasse, eggehvitene og melis sammen. Ha bakepapir i bunnen av en 24 cm eller 26 cm kakeform. Smør bunn og sidene. Ha i røren. Stek på nederste rille i ovnen i 40 min. Sett bunnen inn i kjøleskap for avkjøling i 2 timer.

Eggekrem:
Finn frem ei kald panne, ha plommer og kaldt smør i klatter i. Sett en plate på ganske sterk varme. Ha panna på plata i ca 20 sekunder, trekk den av i ca 20 sek mens du rører. For panne med tynn bunn reduser tiden på plata så ikke egget koagulerer. Når smøret er smeltet gå over til visp og ha i resten. Fortsett til røren stivner til. Vær forsiktig for røren må  ikke bli mye over 65°c for da kan eggene skille seg.

Til slutt:
Ha bunnen forsiktig over på et kakefat. Fordel kakekremen jevnt på kaka med en slikkepott eller en kake kniv. Dersom kremen ikke er stiv nok, kan du piske den med en visp eller bruke stavmikser til den stivner. Oppbevar kaken i kjøleskap og serverves med kaffe. 
Bon apetitt 👌 

Tips:

Vil du lage en liten smakebit,går det helt fint å bruke en mindre form med aluminiumsfolie i, halvert eller tredjedels oppskrift, fyll formen, løft forsiktig kaka ut når den er ferdig over på et passende fat og ta av aluminiumsfolien på sidene, la folien på bunnen være på.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

HOT Indian Chicken Curry

HOT Indian Chicken Curry Denne oppskifta er dedikert til de som ikke har reist litt. De som kun har oppholdt seg noen meter fra kjøttkaker o...