Oppskriften stammer fra den amerikanske kokeboken der en deep dish pizza var beskrevet. Det var en svært god forening av deig, ost, tomatsaus, kjøttsaus, garnityr og grønnsaker. Nå har jeg gjort om litt på oppskriften, tatt frem noen erfaringer fra min tid på Peppes Pizza. Har fått frem det som for meg er en nydelig, balansert opplevelse i denne pizzaen, full av rike, gode smaker. Jeg syntes blant annet det var for mye deig i oppskriften, og gjorde etterhvert noen tilpasninger på ostetyper, garnityr, dip, starter med mer.Det skal sies at dette er en litt sterk og hot pizza som ikke egner seg for barn. Til barna har jeg pleid å lage en ekstra pizza ved å følge oppskrifta for deig og tomatsaus men bare hatt på vanlig stekt karbonade deig og ost som topping. Har prøvd meg på litt forskjellig av pizza, men denne kommer jeg alltid tilbake til. Smaken er så utrolig god at ved første bit, så eksploderer ganen i en regnbue av fyldige, gode smaker. Server gjerne med øl eller vin. Dette er virkelig,
bare god pizza!
Ingredienser
4 voksne
1/2 hvitløk uten fedd knust (2-3 vanlige fedd)
3 desiliter gresk yoghurt eller kesam
1/4 ts salt
1/4 ts hvit nykvernet pepper
Starter
Nachos skjell
Pizza
4 voksne
Dip I
1/2 hvitløk uten fedd knust (2-3 vanlige fedd)
3 dl lettrømme
1/2 ts sukker
1/4 ts kajenne pepper
2 ss gressløk
Litt salt
Dip II
2 glass taco salsa
Dip III
Tzatziki
1 stk slangeagurkDip II
2 glass taco salsa
Dip III
Tzatziki
1/2 hvitløk uten fedd knust (2-3 vanlige fedd)
3 desiliter gresk yoghurt eller kesam
1/4 ts salt
1/4 ts hvit nykvernet pepper
Starter
Nachos skjell
Pizza
Grov Bunn:
4 dl hvetemel siktet
1 dl sammalt hvete grov
1/2 dl rug finmalt
Eller fin bunn:
6 dl hvetemel
1 dl sammalt hvete grov
1/2 dl rug finmalt
Eller fin bunn:
6 dl hvetemel
2 ss olivenolje
2,25 dl vann
50 gr tørrgjær eller 15g idun fersk gjær
1/4 ts sukker
1/4 ts salt
1/4 ts salt
Tomatsaus
1/2 hvitløk uten fedd knust (2-3 vanlige fedd)
1 ss olivenolje
300/180 g hakkede tomater
2 ts tomatpurre
1 ts oregano
1 ts basilikum
1/4 ts sukker
1/4 ts salt
1/4 ts kajennepepper eller 2-3 stk piripiri
1/4 ts salt
1/4 ts kajennepepper eller 2-3 stk piripiri
Kjøttfyll
1/2 hvitløk uten fedd knust (2-3 vanlige fedd)
1 ss olivenolje
400 gr karbonadedeig
1/2 ts oregano
1/2 ts basilikum
1/4 ts sukker
1/4 ts salt
1/4 ts kajennepepper
1/4 ts salt
1/4 ts kajennepepper
Topping
200 gr mozorella ost
2-300 gr jarlsberg ost eller TINE Revet Ost 4 oster
200 gr champignon i skiver
200 gr tropisk frukt
200 gr tropisk frukt
Paprika pulver
250 gr spekeskinke
250 gr spekeskinke
Et lite dyss oregano
Et lite dryss basilikum
1 dryss flaksalt/havsalt
Tidbruk ⏰
ca 2 timer totalt inkludert steketid
Slik gjør du
Dip I
er rett frem å lage, knus hvitløk, bland sammen ingrediensene. Sett i kjøleskapet.
Dip II
Det er bare å finne en taco salsa oppskrift eller kjøpe ferdig, slik jeg har pleid å gjøre. Kjøper 2, det siste glasset er kjekt å ha til påfyll.
Dip III
Tzatziki og er ganske lett å lage. Riv agurk grovt på et rivjern. Ha den revne agurken i et kaffefilter eller en sil, og la vannet renne av i ca. 15 minutter. Finhakk hvitløk og bland med yoghurt og agurk. Smak til med salt og pepper. Tzatzikien blir best om den får stå 1 time i kjøleskapet for å trekke før servering.
Starter
Jeg pleier å lage pizzaen ferdig men vente med å steke den til gjestene har kommet. Først da varmer jeg kjapt opp Nachos, og setter så på pizzaen til steking i forvarmet ovn. Mens gjestene venter på maten er det alltid godt med en starter. For pizza er det Nachos og dip som gjelder.
Bruk helst en skål som kan settes i feks en flettet kurv så gjestene ikke brenner seg. Varm Nachos skjell på 240 C i 1-2 minutter. Pass på så den ikke svir seg. Sett øyeblikkelig frem drikke, varm Nachos og dip I, II og III i 3 skåler. Server gjerne isvann, øl eller rødvin som drikke. Har ofte lagt merke til at praten, den gode stemningen og latteren brer seg raskt blant gjestene når de får en god starter med det samme.
Tomatsaus
Blank forsiktig litt hvitløk i olivenolje, ha i 300/180 gr hakkede tomater, tomatpurre, krydder og sukker. La det putre i 5 min. Vær litt forsiktig med pepperen, Pizzaen blir fort for hot siden dette er ganske sterk pepper.
Deig
Vannet skal gjerne være lunkent. Du finner raskt rett temperatur ved å la lunkent vann renne langs rista på hånda di. Juster litt til du ikke lengre kjenner forskjell på temperaturen i vannet og kroppsvarmen på rista di, Da har vannet passe temperatur til å kjapt heve en pizzadeig.
Ha i det våte, så det tørre.
Elt godt sammen.
Ha i det våte, så det tørre.
Elt godt sammen.
Ha i nok mel til at deigen blir seig og bare
akkurat slipper bollen. Dersom den er for tørr ha i mer vann.
Er den for løs, ha i mer siktet hvetemel. Kjør deigen på lav hastighet i en mikser i ca 10 min eller kna den for hånd i ca 15 minutter.
akkurat slipper bollen. Dersom den er for tørr ha i mer vann.
Er den for løs, ha i mer siktet hvetemel. Kjør deigen på lav hastighet i en mikser i ca 10 min eller kna den for hånd i ca 15 minutter.
Ha bakepapir på et stekebrett og tilfør ca 2 ts olivenolje
midt på. Plasser så deigen midt på oljen på stekebrettet.
Ha 2 nye ts oliven olje oppå deigen.
Nå kan du forme den utover til en
flat deig med hendene. Ha så på tomatsausen. Det er viktig å la deigen heve med tomatsausen på for å la smakene sette seg ekstra godt sammen, mens du lager fyllet
og tilbereder toppingen.
Fyll
Blank først forsiktig litt knust kvitløk lett i en stekepanne. Hvitløken skal ikke bli brun. Tilsett så karbonadedeig, og stek den godt. Tilsett så krydderet, og la det steke i noen minutter. Sett til sides for avkjøling.
Topping
Riv jarlsbergosten og del opp eller riv mozorella dersom den ikke er ferdig revet. Her kan jeg anbefale å også prøve andre typer oster, som langtidsmodnet ost fra Jarlsberg med litt cheddar immellom. Det smaker helt fortreffelig.
Pizza'n kommer sammen
Ta frem pizzabunnen med tomatsaus, og fordel karbonadedeigen utover. Ikke vær redd for at garityret og toppingen gjør at luften går litt ut av den hevede deigen. Ha så på ost, og deretter garnityret og pepperonipølse. Ha så på et dryss oregano, basilikum og litt flaksalt/havsalt til slutt. La den etterheve til gjestene kommer. Når de er på plass, lag først Nachos i forvarmet ovn, og sett så på pizzaen.
Stek i ovnen på 240 C i ca 15-20 min.
Tips!
Lager du 2 eller flere pizzaer, stek 2 i gangen på nederste og nest øverste rille. Øk steketiden med ca 10 min. Har du ikke varmluftsovn, bytt plass på brettene en gang midt i steketiden.
Hvis du ønsker å eksperimentere litt, kan du bruke deigen og tomatsausen som base. Da kan du variere så mye du vil med topping. Selv har jeg prøvd litt andre ostetyper (vegetar), grønnsaker og feks marinert biff eller chorizo, serranoskinke som erstatning for pepperoni, Du kan og bruke pizza stein for ekstra godt resultat, men pass da på steketiden og at den ikke brenner seg. Ved løkfri pizza, bytt ut hvitløk og løk med fennikel eller utelatt løk helt. Noen ganger er det ikke så lett å vite hva gjestene vil ha på pizzaen. Da kan du lage mange små base pizzaer, fylle skåler med forskjellig godt og la gjestene selv ha på topping. Stek i tur og orden, og sett frem Nachos mens man venter.
Tips!
Lager du 2 eller flere pizzaer, stek 2 i gangen på nederste og nest øverste rille. Øk steketiden med ca 10 min. Har du ikke varmluftsovn, bytt plass på brettene en gang midt i steketiden.
Hvis du ønsker å eksperimentere litt, kan du bruke deigen og tomatsausen som base. Da kan du variere så mye du vil med topping. Selv har jeg prøvd litt andre ostetyper (vegetar), grønnsaker og feks marinert biff eller chorizo, serranoskinke som erstatning for pepperoni, Du kan og bruke pizza stein for ekstra godt resultat, men pass da på steketiden og at den ikke brenner seg. Ved løkfri pizza, bytt ut hvitløk og løk med fennikel eller utelatt løk helt. Noen ganger er det ikke så lett å vite hva gjestene vil ha på pizzaen. Da kan du lage mange små base pizzaer, fylle skåler med forskjellig godt og la gjestene selv ha på topping. Stek i tur og orden, og sett frem Nachos mens man venter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar