Hvalkjøtt er bare fantastisk godt. Dessuten svært sunt! Jeg liker dette kjøttet best i kombinasjon med brun saus og rotgrønnsaker. For meg er dette et eksempel på råvarer som sammen lager en "match made in heaven". Retten heter ganske enkelt lapskaus. Jeg pleier å steke og pepre hvalkjøttet godt, for det kan ha rester av transmak, noe jeg ikke liker. Stekes helst i ekte saltet meierismør, for smakens skyld. Hvalbiff finner du i frysedisken på butikken, eller i fersk disken i mai og juni. Jeg kjøper den frossen på Prix på Bruhagen, der har de Lofoten Hvalbiff som for meg smaker aller best. Hvalkjøtt, høstet direkte fra havet, fra naturens største kjente kjempe gjennom alle tider.
Ingredienser
For 2 personer
Bruke gjerne jerngryte til denne retten
Forrett:
Tomatsuppe
(kjøp den gjerne ferdig på REMA 1000)
Forrett:
Tomatsuppe
(kjøp den gjerne ferdig på REMA 1000)
Middag
Hvalkjøtt:
40 gr meierismør
400 gr hvalbiff
Brun saus:
100 gr meierismør
100 gr mel
1 ltr vann
1 terning kjøtt eller fiske buljong
Grønnsaker i lapskausen:
200 gr gulrot
600 gr poteter
100 gr purreløk
100 gr sellerirot
1 stk rødløk
Stalltips:
I en travel hverdag, kan det være lettvint å kjøpe en pose ferdig Findus lapskaus blanding og en pose Findus utvalgte rotgrønnsaker. Dette er det beste av frossne grønnsaker man kan få kjøpt. For meg er det er virkelig enorm forskjell på Findus sine litt dyre og de billigere blandingene.
100 gr sellerirot
1 stk rødløk
Stalltips:
I en travel hverdag, kan det være lettvint å kjøpe en pose ferdig Findus lapskaus blanding og en pose Findus utvalgte rotgrønnsaker. Dette er det beste av frossne grønnsaker man kan få kjøpt. For meg er det er virkelig enorm forskjell på Findus sine litt dyre og de billigere blandingene.
Slik gjør du
Forrett:
Varm opp ferdig suppe, eller lag den fra bunn som en liten forrett til lapskausen.
Hovedrett:
Hvalkjøtt
Forrett:
Varm opp ferdig suppe, eller lag den fra bunn som en liten forrett til lapskausen.
Hovedrett:
Hvalkjøtt
Del kjøttet opp i terninger. Ha i 40 gr smør i gryta, og stek det godt. Jeg pleier å tilsette 1/2 ts salt og 1 ts pepper, men dette kommer litt an på smak og behag. Ha det over på et fat når det er stekt ferdig. Skyll jerngryta og gjør klar for neste trinn, som er brun saus.
Brun saus og ingredienser
Skrell og del opp potet og grønnsaker i terninger. Hakk rødløk i passe biter.
Gjør så klart 1 ltr vann og ha det nærhet av ovnen og gryta. Skru så ovnen på sterk varme og smelt smøret til det blir lysebrunt og ikke skummer lengre. Da tåler det høyere varme. Ha i melet og rør kontinuerlig med en trespade så basen ikke svir seg. Når basen etter litt tid er blitt mørk brun, kan du ha i hakket rødløk og frese den litt. Spe så i vannet i tre-fire omganger mens du rører ganske kraftig med en stålvisp. Pass på så du ikke brenner deg! Ha så i kjøtt buljong. Ha grønnsakene i gryta og helt på slutten av koketiden, hvalkjøttet. La retten koke i ca 20-30 minutter, eller helt til grønnsakene er ferdige. Smak til med salt og sort pepper på slutten.
Dette er ganske enkelt kjempegodt.
Bon appetit!
Brun saus og ingredienser
Skrell og del opp potet og grønnsaker i terninger. Hakk rødløk i passe biter.
Gjør så klart 1 ltr vann og ha det nærhet av ovnen og gryta. Skru så ovnen på sterk varme og smelt smøret til det blir lysebrunt og ikke skummer lengre. Da tåler det høyere varme. Ha i melet og rør kontinuerlig med en trespade så basen ikke svir seg. Når basen etter litt tid er blitt mørk brun, kan du ha i hakket rødløk og frese den litt. Spe så i vannet i tre-fire omganger mens du rører ganske kraftig med en stålvisp. Pass på så du ikke brenner deg! Ha så i kjøtt buljong. Ha grønnsakene i gryta og helt på slutten av koketiden, hvalkjøttet. La retten koke i ca 20-30 minutter, eller helt til grønnsakene er ferdige. Smak til med salt og sort pepper på slutten.
Dette er ganske enkelt kjempegodt.
Bon appetit!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar