fredag 23. september 2016

Røkt aure med eggerøre

Om retten 
For meg er dette en helt spesielt utsøkt eggerøre, den smaker helt nydelig. Og det er sønnen min på 19 som gjorde meg oppmerksom på denne måten å lage eggerøre. Han overrasket med denne retten en søndags morgen. Himmelen ristet, og dørene åpnet seg. For å ha smakt noe lignende, måtte jeg helt tilbake til 1984 og hotellfrokosten ved Victoria Falls, hvor Henry Stanley fra New York Herald i november 1871 sporet opp og uttalte det udødelige: Dr Livingston, I presume? Mer britisk kan det ikke bli. Hemmeligheten er altså å ikke oversteke røra. Dette er scrambled eggs, laget slik de skal, i Jamie Oliver og Gordon Ramsays rike, Storbritannia. Egg koagulerer ved 65°c, og akkurat denne røra skal bare såvidt koagulere. For å få dette til bruker de en teknikk med å trekke panna av og på en varm plate. Det fungerer utmerket. En ting til. Bare glem vannbad, dampbad og andre tungvindte teknikker til oppskrifter med skjøre eggeplommer som klumper seg. Denne teknikken kan brukes til Bernaise, Hollandaise og eggekremer som ikke skal klupe seg. Da må man vispe mye, og ha litt lavere varme. Det fungerer utmerket med litt trening. I denne eggerøra skal det gode råvarer til, godt norsk saltet meierismør og håndhøstet Havsnø flaksalt fra øya Gossen ved Hustadvika anbefales, kan kjøpes her. Det er med på å løfte smaken. Har du fersk gressløk så smaker det enda bedre, men tørket går det også. Den røkte auren bør du også teste litt ut for å finne din favoritt. Etter min smak er desidert den aller beste jeg har prøvd tradisjonell røkt aure fra Drogen Smoke House på bud i Hustad. Denne sjeldne og nydelige råvaren kan bestilles her. Lofoten røkt ørret er også svært god slik jeg ser det. Noen sitron, clementin og lime skiver til, og en nett salat med rømme og thousand island løfter denne frokosten enda noen hakk. Og om du ikke har det, skaff deg gjerne en sitrus presse. Ferskpresset appelsinjucie til denne retten smaker helt fortreffelig. God frokost!


Ingredienser
Til 1 person

3 stk egg
25 gr meierismør
1 ss rømme
1 ss gressløk
 pepper 
flaksalt eller bordsalt

  Røkt aure
2 skiver brød

Salat
2 ss rømme 
2 ss thousand island dressing

Sitron evt clementin og lime

Tidbruk ⏰
20-30 minutter

Slik gjør du 
Ta frem ei stekepanne, ha smør og egg i mens den er kald.
Sett så ei plate på full varme. Ha stekepanna på ovnen ca 15 sek trekk den av, og la stekepanna kjøle i ca 15 sek. Fortsett slik mens du bruker en stekespade til å blande egg og smør til eggerøren nesten stivner. Når det skjer, trekk panna til siden og ha i kald rømme for å stoppe kokeprosessen mens eggerøren 
enda er løs. Rør inn gress løk, salt og pepper. 

Del røkt aure opp skiver og ha på brødet.  
Serveres med en salat med rømme og thousand island dressing. 
Ha på siden av salaten noen skiver sitron, clementin og lime.
 Et kaldt glass vann med ei sitronskive eller ferskpresset appelsin jucie til er også godt. 
Bon appetit! 👍  



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

HOT Indian Chicken Curry

HOT Indian Chicken Curry Denne oppskifta er dedikert til de som ikke har reist litt. De som kun har oppholdt seg noen meter fra kjøttkaker o...