Dette er en svært næringsrik, enkel og fin gryte å lage for hele familien. Smaken på gryta er nydelig og rund. Alle kan samarbeide og ta sin del. For meg er det etterhvert blitt slik at det av flere grunner er lite som slår saue og viltkjøtt. Dyrene har hatt frie og gode liv. Høsting av kjøttet skjer på naturens premisser. En del av det, spesielt hvalkjøtt og reinsdyrskjøtt kan dessverre ha litt transmak. Tilbehøret blir for meg derfor svært viktig. Melk demper transmak, men det gjør faktisk også et svensk havrebasert erstatningsprodukt for melk, Oatly. Her kan du benytte nær sagt hva slags viltkjøtt du vil, og med Oatly havredrikk er retten helt fri for meieri produkt. Av grønnsaker synes jeg norske grønnsaker holder høy kvalitet og er utrolig gode til denne gryta. Du kan variere mellom brun eller hvit saus.
Ingredienser
For 2 personer
Bruke gjerne jerngryte til denne retten
Forrett:
Grønnsakssuppe
(Ha i 200 gr grovhakket elgkjøtt)
Forrett:
Grønnsakssuppe
(Ha i 200 gr grovhakket elgkjøtt)
Middag
Viltkjøtt:
40 gr margarin
400 gr viltkjøtt
Brun eller hvit saus:
100 gr margarin
100 gr mel
1 ltr Oatly havredrikk
1-2 terninger grønnsaks buljong
Grønnsaker i gryta:
200 gr gulrot
100 gr purreløk eller løk
Kokt potet eller viltris
Beregn 3-4 poteter til hver
Rørt tyttebær
Kokt potet eller viltris
Beregn 3-4 poteter til hver
Rørt tyttebær
Slik gjør du
Forrett:
Varm opp ferdig suppe, eller lag den fra bunn som en liten forrett til gryta.
Hovedrett:
Viltkjøtt
Forrett:
Varm opp ferdig suppe, eller lag den fra bunn som en liten forrett til gryta.
Hovedrett:
Viltkjøtt
Del kjøttet opp i terninger. Ha i 40 gr margarin i gryta, og stek det godt. Jeg pleier å tilsette 1/2 ts salt og 1 ts pepper, men dette kommer litt an på smak og behag. Ha det over på et fat når det er stekt ferdig. Skyll jerngryta og gjør klar for neste trinn, som er brun saus.
Brun eller hvit saus og ingredienser
Skrell og del opp grønnsaker i terninger.
Gjør så klart 1 ltr oatly og ha det nærhet av ovnen og gryta.
For brun saus:
Skru så ovnen på sterk varme og smelt smøret til det blir lysebrunt og ikke skummer lengre. Da tåler det høyere varme. Ha i melet og rør kontinuerlig med en trespade så basen ikke svir seg. Når basen etter litt tid er blitt mørk brun, kan du spe i vannet sakte mens du rører ganske kraftig med en stålvisp. Pass på så du ikke brenner deg!
For hvit saus:
Skru så ovnen på middels varme og smelt smøret, ha i melet og rør kontinuerlig med en trespade, spe i vannet sakte mens du rører ganske kraftig med en stålvisp.
Videre:
Ha så i buljong. Ha grønnsakene i gryta og helt på slutten av koketiden, viltkjøttet. La retten koke i ca 30 minutter, eller helt til grønnsakene er ferdige.
Dette er ganske enkelt kjempegodt.
Potet eller viltris:
Beregn 3-4 poteter per person. Ha gjerne blomkål eller rosenkål til.
For viltris, følg oppskriften på emballasjen alt etter type og produsent.
Bon appetit!
Brun eller hvit saus og ingredienser
Skrell og del opp grønnsaker i terninger.
Gjør så klart 1 ltr oatly og ha det nærhet av ovnen og gryta.
For brun saus:
Skru så ovnen på sterk varme og smelt smøret til det blir lysebrunt og ikke skummer lengre. Da tåler det høyere varme. Ha i melet og rør kontinuerlig med en trespade så basen ikke svir seg. Når basen etter litt tid er blitt mørk brun, kan du spe i vannet sakte mens du rører ganske kraftig med en stålvisp. Pass på så du ikke brenner deg!
For hvit saus:
Skru så ovnen på middels varme og smelt smøret, ha i melet og rør kontinuerlig med en trespade, spe i vannet sakte mens du rører ganske kraftig med en stålvisp.
Ha så i buljong. Ha grønnsakene i gryta og helt på slutten av koketiden, viltkjøttet. La retten koke i ca 30 minutter, eller helt til grønnsakene er ferdige.
Dette er ganske enkelt kjempegodt.
Potet eller viltris:
Beregn 3-4 poteter per person. Ha gjerne blomkål eller rosenkål til.
For viltris, følg oppskriften på emballasjen alt etter type og produsent.
Bon appetit!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar