lørdag 8. juni 2019

Per Kristians Daglige brød


Mye godt kan tilsettes i godt brød

Om brødet
Oppskriften stammer fra en deilig frokostmorgen med ost og hjemmerørt jordbærsyltetøy på 90 tallet. Det som gjorde inntrykk var brødet. Det smakte rett og slett utrolig godt. Akkurat passe tyggemotstand, litt grovt, passe fast og ikke for fremtredende i smak. Etter å ha forhørt meg med bakeren, måtte han innrømme at dette var resultatet av mange års leting, og at når han først kom frem til dette, så var det ingen andre daglig brød som kunne måle seg. Og det hadde ikke blitt byttet ut siden. Den dag i dag er det så vidt jeg vet fortsatt daglige brødet der til gårds, og det er det blitt her i Sollia også. Jeg har satt til litt ekstra smak, forkortet hevetiden litt og det er blitt rett og slett helt perfekt etter mine preferanser. Har prøvd meg på litt forskjellig av brød, men denne kommer jeg alltid tilbake til. Dette er virkelig, 
bare godt brød!

Ingredienser
4 brød a 750 gram
Former fra Amfora Design, Surnadalsøra

1,2 kg hvetemjøl
225 gr grovmalt hvete
225 gr helkorn hvete
10-11 dl vann
3 ss mørk sirup
3 ss lys sirup
2 ss maltekstrakt
1 ss olivenolje
1/2 ss salt
50 gr gjær/70 gr surdeigsbase

Vannet skal gjerne være lunkent. Du finner raskt rett temperatur ved å la lunkent vann renne langs rista på hånda di. Juster litt til du ikke lengre kjenner forskjell på temperaturen i vannet og kroppsvarmen på rista di, Da har vannet passe temperatur til å heve brødene på en time. 
Ha i det våte, så det tørre. 
Elt sammen i food prosessor på lav hastighet i en mikser i ca 2-3 min eller kna den for hånd i ca 4-5 minutter. Dette brødet skal bare blandes litt så er det ferdig til å has i formene. Ingen forheving er nødvendig, det kan heve direkte i formene. Det er også noe jeg liker med dette brødet.
Ha i nok mel til at deigen blir riktig seig og egentlig 
ikke helt slipper bollen. Dersom den er for tørr ha i mer vann.
Er den for løs, ha i mer siktet hvetemel. 
Smør formene godt med margarin. 

Del deigen i 4 like deler. Deigen skal heve direkte i formen til den er såvidt over kanten.
Du må beregne mye lengre tid til heving for surdeigsbrød.   

Stek i forvarmet ovn på 175 C i ca 1t 50 min. 

Tips!
Trekk smurt plast over formene og la brødene heve i lunken ovn. Lunk opp ovnen ca en gang i timen. Da går hevingen mye fortere. Når deigen stanger mot den smurte plasten, kan du ta den av, for da er de klare for å stekes.
Det går for både gjær og surdeigshevet brød.
Når brødene er ferdig, snu de og la de avkjøle på en rist under et klede. Jeg deler etter avkjøling brødene i 2 halvdeler, og tiner opp en halvdel (Nøyaktig 1min og 15 sek) i mikro til frokost. Brødet får hvile i noen minutter før jeg deler det opp og setter det frem. Da smaker alltid brødet helt ferskt. Tiden i mikro variere litt etter hvilken mikro du har. Dersom man har brødskjærer kan det lønne seg å dele opp brødet i ferdige brødskiver, legge plast mellom hver brødskive så de ikke kleber og tine de etter behov i mikro. Det er kjekt å ha noen horn og croissanter der for å komplettere frokosten.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

HOT Indian Chicken Curry

HOT Indian Chicken Curry Denne oppskifta er dedikert til de som ikke har reist litt. De som kun har oppholdt seg noen meter fra kjøttkaker o...