fredag 23. september 2016

Løkfri Ertesuppe & Pannekake

Om retten 
Dette smaker bare helt nydelig! Hemmeligheten er lang koketid på suppa og å ikke oversteke pannekakene. Jeg skulle invitere gjester, og ville prøve å finne et skikkelig hjemmelaga måltid som er forankret i vår kultur. Da gikk tankene hjemover og til røttene i Surnadal og bondekosten jeg har fått servert av stefaren min. Dette er skikkelig norsk tradisjonskost, som en av middagsgjestene mine sa, så er det kanskje nærmest nedfelt i genene våre å like denne maten. En favoritt for både liten og stor. Man hadde neppe fått Kongens nei til denne retten? Når du steker pannekakene, er en pekepinn på at plata er for varm at smøret smelter og rekker å bli brunt før du har i en øse med fersk røre. Da må du skru ned varmen litt. Ellers er det bare å gi seg god tid, gjerne be noen gjester og nyte dagen og måltidet. Hjemmerørt blåbær og bacon til gir en ekstra god smak på de stekte pannekakene synes jeg. Jeg serverte tradisjonell ostekake med en moderne vri (bringebær gelé lokk) og kaffe som dessert til middagen. Oppskriften på den er i bloggen.  
God middag!

Ingredienser
Til 4-6 personer
Ertesuppe:
200 g gule erter 
1 stk røkt svineknoke
2,3 ltr vann
1 stk sellerirot
2 stk persillerot
1/2 stk fennikel eller 1 løk
2-3 stk gulrøtter
2 stk laurbærblad
2 ss timian
Pepper

Flatbrød

Pannekake:
12 dl melk
4 stk egg
9 dl mel
2 ts salt
4 ss mørk sirup
1 ts bakepulver
2 ss sukker
150 gr meieri smør

Blåbærsyltetøy
Bacon terninger

Tidbruk ⏰
Suppe:
12 timer utvanning av erter, 1 t tilbereding, 5 timers koketid.

Pannekaker:
20 minutt til røra, ca 1 time til steking av pannekakene. 30 min med to stekepanner. 


Slik gjør du
Ertesuppe:
Legg ertene i rikelig med vann i 24 timer.
Sil av vannet.
Finn frem en stor gryte.
Ha i ertene og svineknoken. Hell på 2,3 ltr vann, kok opp og skum av. Ha så i knuste laubærblad, timian og 1/2 ts sort pepper. La småkoke i ca 2,5 time med lokk. For kort koketid på knoken og erter fører til luftig mage. Nå kan du dele opp grønnsakene. Ha i gulerøtter, sellerirot, persillerot fennikel. Kok opp og la det småkoke på lav varme i 40-50 minutter til. Oppskriften fungerer fint med finhakket løk og purre i dersom det er aktuelt. Ta til slutt ut svineknoken, skjær ut kjøttet og del det opp og legg det tilbake i gryta. Nå kan du pepre og salte til din smak. Ved røkt svineknoke er den som regel salt nok. 

Pannekake:
Bland sammen røren og la den hvile i 15 minutter. Stek på litt over middels sterk varme, ha i 1 ts smeltet meierismør mellom hver pannekake. Smøret skal ikke bli brunt, da er panna for varm. Bruk helst 2 teflon stekepanner om du ikke vil steke i 1 time. Øv deg gjerne på å snu pannekaka i lufta ☺ 

Stek baconterninger i olivenolje og sett de stekte pannekakene på et fat og baconet i en liten ildfast skål på vent i en stekeovn som holder ca 50 c. Server ertesuppen først med flatbrød, som forrett. Sett så frem blåbærsyltetøy, baconterninger og pannekakene. 
Ta dere god tid og nyt maten og måltidet. 
Bon appetit 👍  


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

HOT Indian Chicken Curry

HOT Indian Chicken Curry Denne oppskifta er dedikert til de som ikke har reist litt. De som kun har oppholdt seg noen meter fra kjøttkaker o...