Ikke mye slår hjemmelaget potetstappe! Det er litt tidkrevende å lage, men sluttresultatet blir så godt at da er den tiden glemt! Hjemmelaget stappe bør man kanskje forske seg litt frem til. Det kan være at man liker en veldig jevn konsistens, andre vil ha litt "potet feel", og vil ha den bare litt most. Noen liker gressløk i, andre ikke. Andre vil ha mye smør, mens jeg liker bare litt. Mye eller lite salt? Og hva med pepper, grovkornet eller fin, hvit eller svart? Her går det på smak og behag, som man sier, smaken er delt, noen liker dattera, andre liker mora så her er det opp til hver enkelt å velge etter eget begjær. Potetstappe er svært godt til lam, grillet laks eller ørret, saltfisk og stekt flesk med gullerot og smeltet smør til, er bare aldeles nydelig. Kongen av potetstappe er vel den franske, der de tilsetter ost. Potetkrem eller Aligot som de kaller det.
Den serveres helst med en god pølse, og da sier man gjerne
Vive la France!
Den serveres helst med en god pølse, og da sier man gjerne
Vive la France!
Ingredienser
Til 2 personer
500 gr mandelpotet
500 gr mandelpotet
1 1/2 dl fløte (vita hjertegod)
50 gram smør
50 gram smør
Flaksalt
Sort eller hvit pepper
Etter preferanse
1 ts hakket gressløk
Alternativt,
"Konverter" til Aligot:
2 dl fløte
500 g hvitost
Tidbruk ⏰
Sort eller hvit pepper
Etter preferanse
1 ts hakket gressløk
Alternativt,
"Konverter" til Aligot:
2 dl fløte
500 g hvitost
Tidbruk ⏰
ca 60 minutter totalt
Slik gjør du
Potetstappe:
Skrell og kok potetene i en stor gryte. Når de er myke og ferdig kokt kan du ha de i en bolle til miksmaster.
Dersom du ikke har miksmaster eller stor nok bolle, tilsett fløte, smør og mos det hele med en helt vanlig potetmoser. Jeg mikset alt sammen i miksmasteren, og varmet det sakte opp i gryta etterpå. Ved kokepunkt kjørte jeg det hele litt med stavmikseren for å få til en skikkelig smidig og kremaktig konsistens.Tilsett til slutt litt gressløk, salt og pepper. Vil du ha Aligot, tilsett ekstra fløte og til slutt ostebiter, varm opp og kjør med stavmikser til konsistensen er kremaktig. Aligot må serveres varm, med det samme.
Tips:
Plankestek
Du kan bruke en kremsprøyte med stor åpning, få tak på en 2-3 cm tykk fjøl av eik i ca 25x25 cm størrelse, og lag en tykk og dekorativ sirkel med stappa på den. Ha deretter 250 gr kjøtt i midten, litt champignon, tomat, krydre og stek det i ovnen i ca 20-30 min på 180c. Ha gjerne grønnsaker og en god saus til. Serveres på fjøla direkte til gjestene.
Bon apetit!
Potetstappe:
Skrell og kok potetene i en stor gryte. Når de er myke og ferdig kokt kan du ha de i en bolle til miksmaster.
Dersom du ikke har miksmaster eller stor nok bolle, tilsett fløte, smør og mos det hele med en helt vanlig potetmoser. Jeg mikset alt sammen i miksmasteren, og varmet det sakte opp i gryta etterpå. Ved kokepunkt kjørte jeg det hele litt med stavmikseren for å få til en skikkelig smidig og kremaktig konsistens.Tilsett til slutt litt gressløk, salt og pepper. Vil du ha Aligot, tilsett ekstra fløte og til slutt ostebiter, varm opp og kjør med stavmikser til konsistensen er kremaktig. Aligot må serveres varm, med det samme.
Tips:
Plankestek
Du kan bruke en kremsprøyte med stor åpning, få tak på en 2-3 cm tykk fjøl av eik i ca 25x25 cm størrelse, og lag en tykk og dekorativ sirkel med stappa på den. Ha deretter 250 gr kjøtt i midten, litt champignon, tomat, krydre og stek det i ovnen i ca 20-30 min på 180c. Ha gjerne grønnsaker og en god saus til. Serveres på fjøla direkte til gjestene.
Bon apetit!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar