søndag 9. juni 2019

Softis i dessertskål


Denne soft isen bør serveres i dessertskål

Om isen
Jeg har alltid likt is godt, og lurt litt på om hjemmelaget is kunne være noe. Jeg har funnet en oppskrift som for meg smaker som helt vanlig softis, og som er ganske enkel å lage, uten at man må ha maskin. Det er stort sett bare fløte og melk i den. Husk at det er mye vann i lett og skumma melk. Isen får da ofte en krystalisert form så den ikke blir en helt jevn og får så fin konsistens. Jeg anbefaler derfor helmelk. Hjemmelaget fløteis er for meg både friskere og litt bedre enn alt du får kjøpt i butikk. Dette er virkelig, 
bare god is!

Ingredienser
1/2 ltr is

3 dl fløte
1 dl helmelk
100 g sukker 
10 gr finraspet vaniljestang eller et par vanilje dråper 

Dersom man ønsker smak til
Kaffe/Te/Appelsin/Sitron/Grapefrukt/kakao:
Erstatt 50 ml melk med 50 ml 

Banan:
Ha i 150 g banan, tilsett 50 ml melk

Revet sjokolade:
Ha i 150 gram 

 Jordbær/Blåbær/Aprikos/Fersken:
Tilsett ca 150 g bær

Bringebær og Multe:
Kok bær med litt sukker og press den gjennom en sil så steinene blir igjen. Avkjøl. Tilsett ca 150 g bær.

Oreo kjeks:
Knus 3 kjeks og ha i blandingen. Hell den varme delen med gelatin i røra. Rør til kjeksene er oppløst. Gir en helt nydelig smak. 

Valgfri garnityr/tilbehør
Fin hakk mandler og mørk kokesjokolade
Jordbær eller blåbær syltetøy
Halv banan i deler eller stekt i honning
Finhakkede polly peanøtter
Varm honning
Sjokoladesaus
Karamellsaus
Frisk frukt i deler 
Hasselnøtter 
Iskjeks beger
Iskjeks
Finmalt ferdigkaffe
O'boy
Crêpes P
Pisket kremfløte
Oreokjeks 

Slik gjør du:
Del opp og frys ned frukt eller bær og frys ned. Det kan ta noen timer. 
Finn så frem et litermål og mål opp fløte og melk. Bland sammen.
Ha i sukker, visp.
Ha evt på lokk og sett det rett inn i fryseren. 

Jeg deler litt opp fremgangsmåten videre, alt etter om du ønsker å spise isen så fort som mulig(A), eller om du ønsker å fryse den ned til senere(B).

A: Dersom du skal servere så fort som mulig:
Metode 1 (uten iskremmaskin)
Alt etter hvor rask fryseren er frys isen til sløsj. Min bruker ca 45 min. Ta frem isen og visp med en skje. Vanligvis må jeg sette den tilbake og vente en liten time til før den kan røres til en glatt konsistens og er ferdig. Bruk eventuelt stavmikser for å jevne den litt dersom den er blitt for frossen. 
Tilsett så frossen knust bær eller frukt og rør godt.
Vurder om den må litt til i fryseren, eller om den har stivnet nok til at den kan serveres.

Metode 2 (med iskremmaskin u/elektr kjøleelement)
Min erfaring er at iskremmaskinene ikke er så effektive.
Jeg setter derfor isen til forkjøling i fryseren så den blir litt sløsj aktig. I min fryser tar 1 liter is ca 30-45 minutter. Isen skal ikke bli for frossen. Rør i isen med en skje, og hell den over i iskremmaskinen. Da blir den ferdig på 10-15 minutter.

B:Dersom du vil fryse ned isen og servere senere:
Metode 1 (uten mikro)
Ta frem isen ca 30-45 min før du skal spise. Rør så hurtig i den halvtinede isen med en skje. Gi den evt. en omgang med stavmikser for å jevne den. Tilsett evt knust frossen frukt eller bær. Når den har fått en myk, glatt konsistens er den ferdig og smaker akkurat som softis. 

Metode 2 (med iskremmaskin u/ elektr kjøleelement og mikro)
 Tin isen i mikro så den blir litt sløsj aktig. I min mikro tar 1 liter is ca 2-3 minutter. Isen skal ikke bli varm, men godt opptint. Hakk sund kjernen i midten. La den hvile litt så iskrystallene forsvinner. Rør så hurtig i isen med en skje, og hell den over i iskremmaskinen mens den er ganske kald. Da blir den ferdig på 5-10 minutter. Er du god til å beregne, klarer du å tine isen opp så akkurat at det bare er å røre den med en skje, så er du ferdig uten å bruke iskremmaskin.

Jeg foretrekker å servere denne isen i en dessert skål.

Tips!
Dersom du vil, kan du tilsette noen av smakene, som foreksempel karamell, sjokoladesaus, jordbær- blåbær- bringebær- og multe syltetøy, helt til slutt. Vend det forsiktig inn og ikke rør for mye! Det gir en mye bedre smaksopplevelse enn å blande det.  
Vil du sette en ekstra spiss på den til voksne gjester, kan du helle noen topper konjakk eller whiskey over isen i dessertskåla før du serverer.
NB!
Dette er helt ekte fløteis, fri for gelatin og vann. Det er svært viktig å huske på å dele opp bær eller frukt på forhånd, gjerne kvelden før og fryse den ned. Ta den opp og hakk den ganske godt med stavmikser og helle den rett i isblandingen like før du har den i isblandingen. Da stivner den mye fortere i ismaskinen på grunn av at det du har i er så kaldt, så gelatin er unødig. Du kan ganske sikkert få til noe lignende resultat uten ismaskin, bare ved å kjøle ned isblandingen tilstrekkelig først i fryseren til denne sløsj, og så helt tilslutt tilsette hakket frossen bær eller frukt og røre godt med stavmikser.     

Bon apetitt! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

HOT Indian Chicken Curry

HOT Indian Chicken Curry Denne oppskifta er dedikert til de som ikke har reist litt. De som kun har oppholdt seg noen meter fra kjøttkaker o...