fredag 23. oktober 2020

Kjappe kjøttkaker i brun saus

 

Om retten
Har du noen gang tenkt på at det er ganske lite som skiller kjøttkaker i brun saus, og lapskaus?
Desto mer jeg tenkte på det, desto mindre var det som skilte. Kanskje, bare kanskje, kan de to rettene la seg forene? For jeg liker kjøttkaker mye bedre enn lapskaus. Men samtidig skal jeg være den første til å innrømme at jeg ikke er så glad i å skrelle potet - kald eller varm. Og så blir det mye oppvask etter hvert, kar til karbonadene, stekepanne til steking, så jerngryte og potetgryte, grønnsakene i en annen - til slutt er skapet tynnet godt ut om man skal følge den tradisjoelle måten. Så etter en del forskning - det vil si, nøyaktig en middag, kom jeg frem til at dette lot seg kombinere. 
Best av alt: Du bruker bare en gryte. 
Dette er en virkelig nydelig, enkel og rask gryte å lage for hele familien i en travel hverdag. Selv om det vanlige er å koke potetene og kjøttkakene for seg, blir de altså, i denne varianten, blandet sammen i en gryte. For meg vart retten faktisk enda bedre, enn om man gjør det på den tradisjonelle måten. Hvorfor? Jo - alle smakene får trekke ekstra godt sammen. Jeg bruker helst en pose Findus lapskaus blanding og Findus utvalgte rot grønnsaker for gode poteter og grønnsaker. Da slipper jeg å bruke tid på å skrelle og kappe. Styr unna de frosne klumpene fra First price som smaker kjølevæske og går i oppløsning. Bruk gode råvarer, så kan du nesten ikke trå feil med denne.
Dette er bare gode kjøttkaker i brun saus. 


Ingredienser
For 4 personer
Bruk helst en stor jerngryte eller gryte med tykk bunn til
denne retten


Forrett:
Blomkål eller sjampignon suppe, kremet.

Middag:
Kjøttkaker:
400 gr karbonadedeig
3/4 ts salt
1/2 ts kvernet pepper
1 ts hvitløk knust/pulver
1 egg
1/2 dl fløte

Brun saus:
120 gr margarin
120 gr mel
1 løk
1 boks hermetisert sjampignon
7-10 dl vann
2 terninger kjøtt buljong
1/2 ts salt
Et dryss kvernet pepper

Grønnsaker i gryta:
En pose Findus lapskaus og en pose rot grønnsaker blanding 
eller
200 gr gulrot
200 gr purreløk eller løk
500 gr potet

200 gr kålrot
200 gr sellerirot
100 gr pastinakk

Tilbehør:
Rørt tyttebær
Surkål/Kålstuing/Ertestuing

Dessert:
Suksessterte og kaffe


Tidbruk ⏰
60 minutter

Slik gjør du
Forrett:

Varm opp ferdig suppe, eller lag den fra bunn som en liten forrett til gryta. 

Hovedrett: 
Skrell og del opp grønnsaker og potet i terninger dersom du ikke har kjøpt inn ferdig blanding.

Kjøttkaker:
Rør karbonadedeigen godt sammen med fløte, egg og krydder. Bruk gjerne en stavmikser. Sett jerngryta på ovnen. Finn frem et litermål med vann og en skje. Dypp hånda og skjeen i vannet og form til ca 15 små kjøttkaker. Ha i 40 gr margarin i gryta, og stek de på middels varme. Ha kjøttkakene over på et fat når det er stekt ferdig. 
Åpne samtidig en boks hermetiserte sjampignonger som du siler av over kjøttkakene. La kjøttkakene stå å godgjøre seg i denne basen mens du lager saus.
Smelt 120 gr smør i jerngryta uten å vaske den. Rør godt, ta av panna og sil av fettet fra gryta i en kopp. Det blir gjerne noen gode kjøtt rester fra kjøttkakene i silen som hever smaken og kan helles over kjøttkakene enn så lenge. Hell så det avsilte fettet i koppen, tilbake i gryta. Sett på sterk varme for neste trinn, som er brun saus.
 
Brun saus:
Sett plata på høy varme.
Varm fettet til det er lysebrunt. Da tåler det høyere varme. Ha i melet og rør kontinuerlig med en trespade. Trekk gjerne gryta litt av og på plata så det ikke svir seg. Når basen etter litt tid er blitt mørk brun, kan du trekke av gryta og rør inn hakket løk. Flytt sausbasen med løk over til en halvpart, trekk den ene halvparten på plata igjen slik at den ene halvparten av gryta står på varme. Blank litt sjampignon i 1 ss olivenolje på den varme halvparten. Salt og pepre litt. Sett hele gryta på plata og spe sakte i vannet mens du rører med en stålvisp. Pass på så du ikke brenner deg!  

Videre:
Ha så i buljong og rør litt. Gi det et oppkok. Hell så i potetene, grønnsakene og kjøttkakene i gryta. La retten småkoke i ca 20-30 minutter, eller helt til grønnsakene er ferdige. 
Dette er ganske enkelt kjempegodt.

Ha gjerne rørte tyttebær og surkål eller kålstuing til. 

Tips:
Jeg pleier bare å helle surkålen i en skål og varme den i microen så er den ferdig på noen minutter.
Restene kan fryses ned om det blir noe til overs. Jeg pleier å gjenbruke begrene fra Primar Baccalao. De tåler både vask, frysing og micro gjentatte ganger.

Bon appetit!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

HOT Indian Chicken Curry

HOT Indian Chicken Curry Denne oppskifta er dedikert til de som ikke har reist litt. De som kun har oppholdt seg noen meter fra kjøttkaker o...