Om retten
Dette er en nær blåkopi av Tines klassiske ostekakeoppskrift, og for meg er dette en helt spesielt utsøkt kake, den smaker helt fantastisk. Hemmeligheten er i ostekremen, synes jeg, med revet sitronskall i, og min egen lille vri, bringebær lokk på kaka, Da blir den nær himmelsk god. I denne kaka skal det gode råvarer til, godt norsk saltet meierismør og gode råvarer er med på å løfte smaken. Og en ting til. Om du ikke har det, skaff deg gjerne en god stavmikser. Godt utstyr er halve jobben, og forenkler å lage kaken mye. Det å finhakke digestive kjeks blir en lek.
God kakebakst!
Ingredienser
KAKEBUNN
32 digestive kjeks
150 gr meierismør
FYLL TIL OSTEKAKE
12 stk gelatinplater
6 dl Kremfløte
1200 gr Ostekrem
2 dl sukker
4 ts vaniljesukker
6 ss sitronsaft
4 ss kokende vann
2 sitron
GELATINLOKK
2 pk bringebærgele
5dl vann
32 digestive kjeks
150 gr meierismør
FYLL TIL OSTEKAKE
12 stk gelatinplater
6 dl Kremfløte
1200 gr Ostekrem
2 dl sukker
4 ts vaniljesukker
6 ss sitronsaft
4 ss kokende vann
2 sitron
GELATINLOKK
2 pk bringebærgele
5dl vann
Tidbruk ⏰
45 min tilbereding, 2 t i kjøleskap, ca 3 t tilsammen. Du kan spare mye på tiden med å lage gelé først, sette den i fryseren til avkjøling mens du gjør ferdig resten av kaka, ha på lokket like før geleen stivner og sette kaka inn i fryseren igjen. Bare varm opp geleen litt hvis den blir for stiv. Da tar det bare litt over 1 time totalt fra du startet med kaka til du kan servere den. Men pass isåfall godt på så ikke noe fryser til is! 👌👍
Slik gjør du
BUNN TIL OSTEKAKEN
Smelt smør. Knus kjeksen i en food processor eller med en stavmikser og bland i det smeltede smøret.Trykk blandingen direkte ut på et passende fat med en smurt 24 cm kakering. Klem kjeksblandingen i bunnen og helt inn til kanten på kakeringen. (Alternativt: bruk den nye typen kakeform som kombinerer springform med kakefat.) Sett formen kaldt. Du kan også knuse kjeks ved å putte dem i en plastpose og klemme eller kjevle over til alle kjeksene er jevnt smuldret.
FYLLET TIL OSTEKAKEN
Legg gelatinplatene i vann, ca 5 minutter. Visp fløten til krem sammen med sukkeret. Bland inn kremosten, sitronsaft og vaniljesukker, raspet sitronskall og rør til en glatt krem. Klem vannet ut av gelatinplatene og løs dem opp i ca ½ dl kokende varmt vann. Avkjøl litt før du rører oppløsningen inn i kremen. La det være igjen plass til gelatinlokket på toppen av kaka. Fordel kremen oppå den stekte kjeksbunnen. Sett kaken kjølig i minst 4-5 timer,
GELELOKK
Lag bringebærgele, men bruk bare halvparten av vannet som står på. Avkjøl geleen helt. Fyll på det du trenger for å få et ca 3 mm tykt lokk. Det blir gjerne noen dl gele til overs.
La kaken stå i kjøleskap gjerne natten over.
Når du skal anrettet kaka, kan du bruke en smal og skarp
kniv til å skjære langs
formen for å få den av.
Pynt med bær og evt. mynteblader rett før servering.
Oppbevar kaken i kjøleskap og serverves med kaffe.
Smelt smør. Knus kjeksen i en food processor eller med en stavmikser og bland i det smeltede smøret.Trykk blandingen direkte ut på et passende fat med en smurt 24 cm kakering. Klem kjeksblandingen i bunnen og helt inn til kanten på kakeringen. (Alternativt: bruk den nye typen kakeform som kombinerer springform med kakefat.) Sett formen kaldt. Du kan også knuse kjeks ved å putte dem i en plastpose og klemme eller kjevle over til alle kjeksene er jevnt smuldret.
FYLLET TIL OSTEKAKEN
Legg gelatinplatene i vann, ca 5 minutter. Visp fløten til krem sammen med sukkeret. Bland inn kremosten, sitronsaft og vaniljesukker, raspet sitronskall og rør til en glatt krem. Klem vannet ut av gelatinplatene og løs dem opp i ca ½ dl kokende varmt vann. Avkjøl litt før du rører oppløsningen inn i kremen. La det være igjen plass til gelatinlokket på toppen av kaka. Fordel kremen oppå den stekte kjeksbunnen. Sett kaken kjølig i minst 4-5 timer,
GELELOKK
Lag bringebærgele, men bruk bare halvparten av vannet som står på. Avkjøl geleen helt. Fyll på det du trenger for å få et ca 3 mm tykt lokk. Det blir gjerne noen dl gele til overs.
La kaken stå i kjøleskap gjerne natten over.
Når du skal anrettet kaka, kan du bruke en smal og skarp
kniv til å skjære langs
formen for å få den av.
Pynt med bær og evt. mynteblader rett før servering.
Oppbevar kaken i kjøleskap og serverves med kaffe.
Bon apetitt 👌
Tips:
Vil du lage en liten smakebit,går det helt fint å bruke en mindre form med aluminiumsfolie i, halvert eller tredjedels oppskrift, fyll formen, løft forsiktig kaka ut når den er ferdig over på et passende fat og ta av aluminiumsfolien på sidene, la folien på bunnen være på.
Tips:
Vil du lage en liten smakebit,går det helt fint å bruke en mindre form med aluminiumsfolie i, halvert eller tredjedels oppskrift, fyll formen, løft forsiktig kaka ut når den er ferdig over på et passende fat og ta av aluminiumsfolien på sidene, la folien på bunnen være på.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar