Om retten
Lammekjøtt er farlig godt, og fårikål er noe av det aller beste jeg vet. Og enda bedre, det er skremmende enkelt å lage. Alt du trenger er ei gryte, smør, salt, pepper, lammekjøtt og ett stort kålhode. Det beste lammekjøttet er kanskje på Kiwi? Og så er det å la varme og tid gjøre resten. Siden man har så god tid kan jeg anbefale softis til dessert. Skaff deg gjerne en iskrem maskin til dette formålet. Har du ikke så kan du følge denne oppskriften her.
Jeg pleier ikke å la potet eller rotfrukter ødelegge for den utsøkte enkelheten og renheten som oppstår når så to gode råvarer blandes, så dette synes jeg skal nytes uten. Dette er ganske enkelt bare god mat.
Lammekjøtt er farlig godt, og fårikål er noe av det aller beste jeg vet. Og enda bedre, det er skremmende enkelt å lage. Alt du trenger er ei gryte, smør, salt, pepper, lammekjøtt og ett stort kålhode. Det beste lammekjøttet er kanskje på Kiwi? Og så er det å la varme og tid gjøre resten. Siden man har så god tid kan jeg anbefale softis til dessert. Skaff deg gjerne en iskrem maskin til dette formålet. Har du ikke så kan du følge denne oppskriften her.
Jeg pleier ikke å la potet eller rotfrukter ødelegge for den utsøkte enkelheten og renheten som oppstår når så to gode råvarer blandes, så dette synes jeg skal nytes uten. Dette er ganske enkelt bare god mat.
Ingredienser
Til 4-6 personer
Fårikål:
100 gr meierismør
Ca 2,5 kg lammekjøtt til fårikål
Fårikål:
100 gr meierismør
Ca 2,5 kg lammekjøtt til fårikål
1-2 kålhoder
Bordsalt
Malt sort pepper
Bordsalt
Malt sort pepper
2-3 dl vann
For de som vil ha:
For de som vil ha:
Poteter
Kokte gullerøtter
Softis:
2 ts vaniljesukker
6 stk eggeplommer
300 gr sukker
4 dl melk
4 dl kremfløte
O'boy sjokolademelk
Softis kjeks eller beger
Tidbruk ⏰
ca 3-5 timer
Slik gjør du
Fårikal:
Jeg kan anbefale Kiwi sitt, det er kåret til noe av det beste man kan få tak på i test. Dersom du ikke har tilgang på en ferdig pakke, er kjøttet av bog, kotelett og lår, som deles i 5 x 5 cm store biter.
For meg gjelder det å la kjøttet få bli så mørt som mulig. For å få til det lar jeg det godgjøre seg i kjøleskapet så lenge som mulig ihht utløpsdato. Det høres kanskje litt merkelig ut, men kjøttet blir fantastisk mørt når det har fått stått litt. Finn frem en stor kjele og smelt meierismør. Ha i lammekjøtt nederst, salt og pepre godt på hvert lag med lammekjøtt, så kål, fortsett lagvis. Hvor mye krydder går litt på smak og behag. For meg er ca 1 ts salt og 1 ts maltpepper for hvert lag med fårekjøtt best. Jeg unngår hele pepperkorn. Ikke rør i gryta. Hell i vannet, sett på lokket. Ha på middels sterk varme helt i starten for å gi det et oppkok. Skru så ned varmen etter 10 minutter. Ha da på lav varme. La retten småkoke i 3-4 timer. Når kålen er blitt litt sleip og brun er retten ferdig.
Jeg kan anbefale Kiwi sitt, det er kåret til noe av det beste man kan få tak på i test. Dersom du ikke har tilgang på en ferdig pakke, er kjøttet av bog, kotelett og lår, som deles i 5 x 5 cm store biter.
For meg gjelder det å la kjøttet få bli så mørt som mulig. For å få til det lar jeg det godgjøre seg i kjøleskapet så lenge som mulig ihht utløpsdato. Det høres kanskje litt merkelig ut, men kjøttet blir fantastisk mørt når det har fått stått litt. Finn frem en stor kjele og smelt meierismør. Ha i lammekjøtt nederst, salt og pepre godt på hvert lag med lammekjøtt, så kål, fortsett lagvis. Hvor mye krydder går litt på smak og behag. For meg er ca 1 ts salt og 1 ts maltpepper for hvert lag med fårekjøtt best. Jeg unngår hele pepperkorn. Ikke rør i gryta. Hell i vannet, sett på lokket. Ha på middels sterk varme helt i starten for å gi det et oppkok. Skru så ned varmen etter 10 minutter. Ha da på lav varme. La retten småkoke i 3-4 timer. Når kålen er blitt litt sleip og brun er retten ferdig.
Tips: Dersom du ønsker å ha potet og gulerot til anbefales mer kjøttsaus. Etterfyll med 2-3 dl vann midt i koketiden.
Softis:
Oppskriften er hentet fra det store kokebokprosjektet.
Ta frem en kjele, ha i melken, fløten, eggene og vaniljesukkeret og varm opp mens du rører. Eggeplommene begynner å koalugere ved ca 65 C, så røra bør ikke bli særlig varmere enn denne temperaturen. La blandingen tykne litt. Visp hele tiden. Avkjøl med en gang. Ha blandingen i iskremmaskinen i 20-30 minutter
For hånd:
Ha den kalde røren i en lav boks med lokk og sett denne i den kaldeste delen av fryseren i to timer, eller til innholdet begynner å bli fast i kantene.
Når isen er kommet til dette stadiet, heller du innholdet over i en miksebolle og pisker (enten for hånd eller med en miksmaster) for å bryte ned iskrystallene. Hell så iskremen tilbake i boksen og frys i to nye timer, før du gjentar piskeprosessen. Frys så videre i 40 – 45 minutter til isen er frossen nok til å spises, eller til den skal serveres. Bruk gjerne O'boy sjokolademelk pulver som strø på isen og softis kjeks eller beger alt etter smak.
Nå kan du nyte nydelig fårikål med softis til slutt,
Bon appetit!
Bon appetit!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar