Om retten
Poteter fra himmelen! Det er bare så utrolig godt og enkelt.
Det hele begynte med at sønnen min var helt ærlig og bare sa det som det var. Han kikket på mine noe dvaske, smakløse pommes frites. Vet du ikke hvordan man kan lage skikkelig perfekt pommes frites pappa? Ehm..nei?
Tips fra Øyvind, han sier at man skal koke den i frityrkoker 2 minutter, la den hvile i 2 minutter og fortsette slik til den har fått en liten karamellisert hinne på seg. Og skal du ha den skikkelig god skal du la det gå 15 min mellom hvert dypp i kokeren!
Ok, sa jeg, skal prøve det ut. Og jeg må si det stemte. Pommes frites er ikke bare, bare! Glemt var de ofte litt for dvaske, eller litt for overstekte, illeluktende pinnene. Det var litt vanskelig å beregne steketiden i ovn. Det gikk også opp for meg at altfor ofte får man halvstekte, myke pinner på gatekjøkken eller restaurant. Hemmeligheten for å lage skikkelig god pommes frites er altså å kjøpe seg en frityrkoker. Jeg har en enkel og tradisjonell koker, og sant og si, for meg blir pommes frites aldri helt det samme igjen. Med rett teknikk kan den faktisk bli utrolig sprø, crispy, saftig, litt frisk og fantastisk god. En stor takk for denne åpenbaringen.
Dette er ganske enkelt
bare god pommes frites.
Ingredienser
Til 4 personer
600 gr Pommes frites
Flaksalt eller bordsalt
Frityrkoker
En adekvat mengde frityrolje, typisk 2 ltr
Slik gjør du
Anbefaler Eldorado sin pommes frites i familiepakning, den beste jeg har smakt så langt. Sett frityrkokeren på 170-190°C, og friter potetene i 2 min, ta de ut og la de hvile i 2 min, fortsett slik i noen omganger. Når den får en karakteristisk gyllen glød er den ferdig. La den renne godt av, Like før servering kan du helle halve i ildfast form, dryss på saltflak, hell i resten og gi den et nytt dryss. Slik jeg ser det, bør du sky pommesfrites krydder som pesten om du vil ha god smak. Det bør gi en fantastisk sprø og saftig og god salt smak på pommes frites’n.
Anbefaling
Hvis du har tid kan du skrelle og dele opp poteter, og la de symre til de er nesten gjennomkokt. Friter de gylne på 160°C, skru til slutt opp til 190°C, og friter de helt ferdig. Passer utmerket til storfekjøtt, fjørkre og fisk.
Hvis du har tid kan du skrelle og dele opp poteter, og la de symre til de er nesten gjennomkokt. Friter de gylne på 160°C, skru til slutt opp til 190°C, og friter de helt ferdig. Passer utmerket til storfekjøtt, fjørkre og fisk.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar