torsdag 17. november 2016

Per Kristians Croissant


Om retten
Dette er fransk frokost på sitt aller beste! Et mer velsmakende, velduftende bakverk finnes knapt. Jeg har gjerne litt smør, ost eller hjemmerørt multesyltetøy på. Dette er for meg kanskje noe av det beste man kan nyte i fred og ro en tidlig morgen, gjerne sammen med avisa og en kopp te eller kaffe til.

Ingredienser
750 gr hvetemel
3 dl kaldt vann
50 gr gjær
30 gr smeltet smør
4 egg
3 ts sukker
1 ts salt
____

750 gr smør
1 egg og 1 ts vann til pensling


Tidbruk ⏰
ca 6 timer totalt med baking, heving og steking

Slik gjør du
Rør og løs opp gjær, sukker og salt sammen i vann. Ha så i egg og smelta smør. Rør godt før du har det i en bolle med det tørre. Bruk hendene og bland sammen. Ha i mer mel i bollen til du har en deig som slipper lett. 
La deigen hvile kjølig i 20 min. Denne deigen kan godt stå natta over i kjøleskapet.
Kjevle ut deigen til en firkant på et bord som er dekt med et dryss av mel.
Hvis deigen hefter seg bare litt i bordet, dryss på mer mel oppå deigen, snu den og dryss litt mer oppå den snudde siden etterpå, kjevle videre. Når deigen er lillefinger tykk, kan du ha på kaldt meierismør, som du skjærer i skiver med en ostehøvel. Fordel smøret på halve deigen, omtrent som osteskiver på en pizza. Brett deigen over og kjevle den forsiktig men bestemt ut til samme størrelse som den hadde, nå med smøret inni deigen. Unngå gjennomslag i deigen slik at smør og deig lagene blander seg. Brett deigen sammen 2 ganger så det danner seg 6 lag. Legg deigen over på et fat med plastfolie og sett den kjølig i minimum 20 min. Ta den frem igjen og gjenta prosedyren fra i sta, bare ikke kjevle den ut riktig så mye. Da får deigen 18 lag. Sett igjen vekk deigen, etter minimum nye 20 min, kjevle den ut til 1/4 av det opprinnelige arealet og brett den en gang. Nå har du 36 lag. Sett deigen tilbake på fatet og la den hvile på kjølig sted i noen timer. 
Ta så frem fatet og del deigen i 3 like store deler.
Ha på et dryss mel og kjevle ut en rund mellomstor "pizza" til deigen er ca 1/2 cm tykk.
Finn frem en pizza rulle og del deigen opp i 8 deler. Begynn på den brede delen, og rull sammen deigemnet.
Legg 8 stk på hvert brett, Gjenta dette med resten av deigen. Da har du til slutt 3 brett a 27 stk. Pensle med egg og vann. La de heve i 3 timer eller til de er fyldige og fine. Stek de så midt i forvarmet ovn på 240 C i 15-17 min, Ha de over på rist med det samme og la de kjøle helt ned. Nå kan du prøvesmake! Fryses ned i brød poser og varmes direkte opp i ovn rett før frokost.

Fig 1 Ha det våte i det tørre i en stor balje.
Fig 2. Bland godt sammen, bruk hendene.  
Fig 3. Kjevle ut deigen i en stor 1 cm tykk firkant 

Fig 4. Ha på smør på halve deigen. 

Fig 5. Brett deigen så det danner 6 lag.
Fig 6. Til slutt har du 36 lag.
Fig 7. Lag en rund "pizza" og bruk gjerne en pizzakniv til å lage "pizzastykker" og trill runde ruller av "pizza" stykkene.
Fig 8. Ha på plata og pensle. La heve til minst dobbel størrelse. Stek i 15-17 min i 240 C forvarmet ovn.
Fig 9. Ha på rist og la croissantene kjøle helt ned. 

Tips: 
Jeg lager ofte disse samtidig med rundstykker. Da starter jeg med å legge meierismør til Croissantene i fryseren. Så lager og kjevler jeg ut Croissant deigen først. Samtidig som jeg henter meierismøret, legger jeg i margarinet til rundstykkene i fryseren. Det kalde smøret som skal på Croissant deigen, er nå mye enklere å lage skiver av med ostehøvel. På denne måten sparer jeg en del tid. For å få rask heving, forvarmer jeg ovnen i noen minutter, så den får en god lunk, og hever rundstykkene i den. Når Croissantene skal heves er det straks klart for steking av rundstykker, og når de er ferdige er det ikke lenge før Croisasantene skal stekes. En effektiv bakedag. Bon Apetit 😀  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

HOT Indian Chicken Curry

HOT Indian Chicken Curry Denne oppskifta er dedikert til de som ikke har reist litt. De som kun har oppholdt seg noen meter fra kjøttkaker o...