søndag 11. desember 2016

Per Kristians Fyrstekake

Denne kaka har jeg alltid likt godt. Den er ganske enkelt kjempegod! Og i Surnadal bor det en baker som klarer å lage denne kaka til perfeksjon. Denne mannen, har slik jeg ser det, kanskje laget den ultimate versjonen av kaka. Her er det riktignok lagt ned noen år med prøving og feiling. Men formelen er altså  funnet, den har et nydelig makronfyll som bare smelter i munnen. Deigen er fast og fin og det hele blir til en skjønn harmoni. I sin perfekte form passer den til navnet, dette er virkelig en kake for fyrster.

Makronfyll:
300 g mandler
300 g melis
1 ts vaniljesukker
4 eggehviter
1 - 2 ss vann eller hvitvin
1 eggehvite til pensling

Ingredienser
Kakedeig:
425 g hvetemel
2 dl farin
3 (store) ts bakepulver
200 g margarin
5 eggeplommer

50 - 55 minutter i 170 grader nederst i ovnen. Steketiden kan variere litt fra ovn til ovn, så pass godt på.

Slik gjør du:

Makronfyll
Du lager makronfyllet ved å male mandlene opp, helst med en god gammeldags mandelkvern. Du kan også bruke stavmikser, men for best resultat sverger kokken til ekte saker. Ha i melis, vaniljesukker, eggehviter og vann. Bland det hele godt sammen. 


Kakedeig:
Finn frem en stor balje og sikt i mel. Ha så i farin, bakepulver og romtemperert margarin. Bland det hele sammen. Ha til slutt i eggeplommer og arbeid de godt inn med hendene til en jevn deig.
Kna godt sammen deigen med hendene til den blir ganske hard. Finn frem en 24 cm kakeform, smør bunn og sidene godt med margarin. Dryss på godt med semulegryn. Klem ut 2/3 av deigen i bunn. Lag en kant på sidene. Ha i makronfyllet. Trill ut den resterende 1/3 av deigen til et lillefinger tykt gitter øverst. Klem til slutt mønsteret ned i kaka, slik at toppen blir plan.
Kaken må avkjøles i springformen, da den er sårbar mens den er varm. Kjøl den gjerne ned ute. Når den er avkjølt, løsne springforma og løfte den forsiktig opp med en stekespade. 

Fig 1.Kvern mandler og sikt i melis og ha i det våte. 
Fig 2.Sikt mel og ha i resten av det tørre. 
Fig 3. Ha i smør og klem det hele godt sammen med hendene.
Fig 4. Ha i eggeplommer til slutt, bland godt sammen.
Fig 5.Klem deigen på plass, pass på å lage en kant.
Fig 6.Rull ut deig for å lage et mønster.

Fig 6. Lag et mønster på kaka.  
Fig 7. Klem mønsteret på plass nedi kaka.
Fig 8. Stek kaka i ovnen på nederste rille på 170°C i 50-55 minutter 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

HOT Indian Chicken Curry

HOT Indian Chicken Curry Denne oppskifta er dedikert til de som ikke har reist litt. De som kun har oppholdt seg noen meter fra kjøttkaker o...