torsdag 1. desember 2016

Per Kristians Kransekake


Om retten
Kransekake er en nydelig, deilig, litt seig og smakfull festkake som jeg forbinder aller mest med høytider som påske, 17 mai og jul.
 Den har alltid vært en av mine favoritter på kakebordet, og så jula 1991 fikk jeg smake Per Kristian sin variant første gang. Og den var for meg virkelig usøkt god. Smaken var nydelig, men også resten. En for meg perfekt kombinasjon av tyggemotstand, fasthet og smak. Jeg har selv gjort noen spede forsøk, men aldri helt lyktes. Oppskrifter med både 2 og 6 eggehviter, med eller uten oppvarming av deig, et utall teknikker hjalp ikke på forvirringen. Nå, nesten 25 år senere var jeg så heldig å bli invitert på bakekurs hos bakemesteren sjølv. Jeg tok ut på den 3 timers lange turen for å være læregutt. Og da tenkte jeg at endelig, nå, kunne det ikke bli noe annet enn 
bare god kransekake! 

Ingredienser
Deig:
540 gr mandler
500 gr melis
2 ss hvetemel
3 store eggehviter

Glasur:
180 gr melis
1 eggehvite
1 ts eddik

Slik gjør du
Vei opp 290 gr mandler, skold disse. Du skålder mandler ved å koke opp vann, trekke gryta fra plata og la de ligge der til skallet popper av når du klemmer mandelen mellom tommel og pekefingeren. La de lufttørke i 3 dager.
Mal opp og bland godt sammen de 290 gr skoldede og 250 gr uskoldede mandlene. Sikt i melis, mel og ha i eggehvitene. Bland godt sammen med hendene. Deigen skal være seig og ikkje tørr. Ha en 4 eggehvite klar i tilfelle mer trengs i deigen.
Smør formene med et godt lag margarin. Dryss på et tynt lag semulegryn. Trill ut deigen med fingertuppene og husk å presse forsiktig så emnene blir runde og fine. De skal være ca lillefinger tykke på en storvokst kar. Legg de forsiktig i en snurr i de smurte formene. Sett formene på stekeplatene og steik de på 210 C i midterste rille i 12-15 minutt. Tid og temperatur i ovnen kan variere litt fra ovn til ovn, du må prøve deg litt frem. Avkjøl de i formene. Nå skal det være mulig å "poppe" de forsiktig ut av formen med en kniv. Pynt hver ring med glasur. La glasuren tørke i en time. Nå kan kaken monteres, eller fryses ned til senere.

Fig 1. Kvern gjerne mandlene i en god gammeldags mandelkvern.
Fig 2. Bland melis, mel og mandler godt, ha til slutt i eggehviter!
Fig 3. Bland sammen deigen lenge og godt, ingen klumper!
Fig 4. Deigen skal være seig og fast, og ikke bryte for lett istykker.
Fig 5. Smør formene godt, bruk helst melange og bakepapir.
Fig 6. For at deigen skal slippe lett, dryss på godt med semulegryn.

Fig 7. Rull ut fingertykke lange pølser, ca 1 1/2 cm diameter.
Fig 8. Stek ringene på 210 C i 12-15 min på midterste rille, avkjøl godt.
Fig 9. Nå skal ringene slippe så lett at de kan "poppes" ut med kniv.
Fig 10. Ha på melis glasur, bruk en brødpose og klipp et lite hull i den.
Fig 11. Nå er kaka klar til å monteres.
    

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

HOT Indian Chicken Curry

HOT Indian Chicken Curry Denne oppskifta er dedikert til de som ikke har reist litt. De som kun har oppholdt seg noen meter fra kjøttkaker o...