Om retten
Jeg kokte i mange år ris til middag, der resultatet kunne variere sterkt. Eller egentlig varierte det ikke, det vart jevnt dårlig. Noen ganger for hard, andre ganger for løs, så det smakte som utvannet grøt. Jeg mente selv at jeg gjorde det relativt likt hver gang, men kom aldri helt i mål. Så en dag kom jeg over oppskrift som holdt vann. Den sto bak en litt primitiv 5 kgs sekk med jasmin ris. Jeg memorerte og fulgte denne oppskriften til punkt og prikke, og siden har jeg alltid fått perfekt jasmin ris som ikke kleber eller er vassen og overkokt.
<3
Dette er ganske enkelt perfekt kokt jasmine ris! Ingredienser
Ris:
8 dl vann
5 dl jasmineris
1/2 ts salt
Tidbruk ⏰
ca 30 minutter totalt
Slik gjør du
Ris:
Skikkelig ris som ikke er blaut eller oppløst er enkelt å lage.
Husk å beregne slik at risen er ferdig til servering når alle sitter til bords. Ha først risen i kaldt vann. Sil av det kalde vannet.
Kok så opp vann og ha i en klatt smør eller olje, så saltet og så til slutt risen. Ønsker du litt ekstra smak på risen kan du også ha i ca 1 1/2 buljongterning istedet for salt. Ha på lokket, gi det et oppkok, skru så ned varmen, dra gryta litt til siden og la det småkoke under lokk i 20 minutter.
Tips:
Du kan fin hakke litt hvitløk, løk og steke lett i olivenolje, eller gulrot, purreløk, fennikel og selleri, litt buljong sammen med risen om du ønsker litt ekstra smak.
Om ris
Alle ristyper har ulike egenskaper. Vekstområde påvirker smak og størrelse på riskornet.
Det finnes over 40 000 ulike risstrå.
Langkornet: kornene er minimum 7 mm lange. Langkornet ris blir «fluffy» og holder seg separert fra hverandre.
Mellomkornet: kornene er 5-6 mm lange. Risen er mer klebrig og fuktig enn hva langkornet ris er.
Kortkornet: Kornene er 4-5 mm lange, og har et rundt utseende. Tiltrekker seg mindre fuktighet enn langkornet ris og er perfekt for sushi.
Jasminris
Jasminris er en klebrig risvariant som dyrkes i Sørøst-Asia. Thailand er den største produsenten i verden. Kambodsja og Vietnam er også store aktører, men produktet kan ikke sammenliknes da det har en annen aroma og tekstur.
Thailand dyrker og høster det mange kjenner som den originale Jasminrisen. Risen har en svært høy grad av naturlig aroma, og dens duft er ikke til å ta feil av da den er like tilstede ved koking som ved re-oppvarming.
Det er to høster i året av Jasminris, men kun en hovedhøst som brukes til eksport. Den høyeste kvaliteten av Jasminris heter ”Thai Hom Mali”, og er et kvalitetsstempel for at risen inneholder minimum 92 % Jasminris. Dette står på REMA 1000 sin Jasminris 2 kg og 5 kg. Utover høsten vil dette også stå på REMA 1000 Jasminris 1 kg Boil In Bag.
Basmatiris
Ordet Basmati stammer fra det tidligere 1900-tallet. På Hindi betyr ordet ”Bas” aroma, og ”Mati” full av.
Basmatirisen er kjent for sin aroma, men også det faktum at det er den risen som etter koking vokser til å bli dobbelt så lang som sin egen lengde. Risen vokser nord i India, samt Pakistan. Risen er i stor grad lik, men India kan fronte med flere varianter av Basmatiris. Risen fra India har blitt kjent som den mest aromatiske, da risen fra Pakistan ofte har en mildere og mer ukjent duft før koking. Etter tilberedning er det utfordrende å registrere en aromatisk forskjell mellom landene.
Verdens lengste variant av Basmatiris heter simpelthen ”1121”, og kan i ukokt tilstand være opp mot 8,30 mm lang.
Fullkornsris
I produksjonsprosessen av ris går kornene igjennom mange steg. Et av disse er poleringsprosessen. Det vanligste er en dobbelpolering som sikrer risens hvite farge. Fullkornsris derimot er en betegnelse på en ris
som går igjennom en singelpolering. Dette sikrer at flere næringsstoffer blir igjen fra rårisen.
Villrismiks
Villrismiks er betegnelsen på et blandingsprodukt, bestående av ris og frøene referert til som villris. Den
sorte risen, som faktisk er frø, vokser i elveområder i USA. Det mest kjente området er Mississippielven, hvor det høstes svært mye villris. Villris kan blandes med ulike typer ris, hvit som brun, og man oppnår et luftig og spennende resultat av ulik konsistens. Det vanligste blandingsforholdet er 90 % konvensjonell ris, og 10 % villris.
Hurtigris
Hurtigris er svært rask å tilberede. Dette fordi risen kokes på forhånd, for deretter å frysetørres. Forbruker kan derfor varme opp risen i løpet av tre minutter, og ha ris ferdig til servering.
Visste du…?
• Rismarker dekker 11 prosent av jordas overflate.
• Ris kan være hvit, gul, gyllen, brun, lilla, rød eller sort.
• 90 % av all den globale risen blir konsumert i Asia.
• Ris er den viktigste næringskilden for mange land i verden.
• I India spiser man ris med hendene, i vest spiser man med gaffel. I Kina og Japan spiser man med pinner.
• Rå ris brukes i produksjon av alkoholdige drikker som sake eller i produksjon av rismelk.
• I Kina er en typisk hilsen «Have you had your rice today?» istedenfor «How are you». Svaret som forventes er «ja».
• Ris er den første retten en indisk kone tilbyr mannen sin. Det er også den første maten et nyfødt barn får smake.
• Honda betyr «hovedrismark». Toyota betyr «grøderik rismark»
• Det japanske ordet for «kokt ris» er det samme som ordet man bruker for «måltid».
(Kilde: Rema 1000)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar