onsdag 28. september 2016

Kjapp ettermiddags grillrett

Om retten

Biff. Grillmat fra himmelen! Det er bare så utrolig godt. Jeg skulle lage noe neste dag etter jobb til meg selv og en kompis, som skulle være ferdig til å nytes mens sola enda var fremme. Noe raskt og enkelt. Hva med grillet biff, pommes frites og en IPA eller lys hvete øl til? Og et glass god rødvin? Ferdig suppe til forrett og kanskje litt suksessterte til dessert som jeg kunne lage kvelden før? Jeg fant fort ut at dette og grillet biff ute på verandaen måtte passe siden det var meldt en solrik og varm septemberdag. Valget falt på Hereford ytrefilet fra Pampasen (Uruguay), hjemmelaget bernaise og pommes frites og en lys hveteøl. Og det måtte vel smake med et nybakt Foccacia brød til kanskje? Jeg fant frem bakeboka til Sverre Gunnar Haga, 'Menn som baker brød'. Der står oppskriften på det aller beste Foccacia brødet jeg noensinne har smakt. Planen var klar. Jeg sto opp kl 07 og satte deig. 5 gr gjær og den skulle godgjøre seg i 8 timer. Med det samme jeg kom hjem etter jobb, gjorde jeg deigen ferdig og satte den til heving og litt senere steking. Det vart bare utrolig godt til slutt, både været og det trivelige selskapet.

Ingredienser

Til 2 sultne menn

Forrett:
Suppe

Middag:
600 gr ytrefilet
500 gr pommes frites
2 tomater
1 løk
Basilikum
Cheddar

Foccacia brød

Dessert:
Suksessterte og kaffe

Tidbruk

1 time i forkant, 40 min på ettermiddag


Slik gjør du

Forrett:
Varm opp Thai suppen. Beregn en passe tallerken hver. Jeg kjøper denne ferdig i kjøla hos REMA 1000 på Røsand, lokalt på øya til under 50 lappen. Den smaker, for meg, som forrett til dette måltidet, utmerket. Liker du en helt annen suppe, så har de ferdig tomat, blomkål eller fiskesuppe der også. Du kan lage suppen selv fra bunnen av, hvis du vil og har godt med tid. 

Biff og grønnsaker:
Ta frem biffen ut av kjøla før steking, og la den ligge 20 minutter i romtemperatur. Da vil den steke jevnere på grillen.
Finn frem et passende stykke aluminiumsfolie og legg det på grillen. Del tomatene i to, ha på litt cheddar, basilikum og litt flaksalt.
Ha de på grillen, snus innimellom.
Del løken i to og hiv den på grillen. Du kan godt ha på litt broccoli eller asparges på grillen også. Ha gjerne litt smør og et lett dryss flaksalt på.
Jeg gjør det på tradisjonelt vis for medium biff. Kort ned eller øk steketiden alt etter om du liker biffen rå, medium eller godt stekt. Steker du på grill eller panne, gjelder følgende. Det skal være varmt, men ikke så varmt at biffen svir seg før du skal snu den. 


Del opp biffstykket i tommeltykke skiver (2-3 cm).
Rare:
Stek biffen på en middels varm panne på den ene siden til kjøttsaften siver frem. Ta gjerne tiden, for dette danner referansen for steketiden på andre siden. Så når saften kommer litt frem, kan du raskt salte. Håndhøstet Havsnø flaksalt fra øya Gossen ved Hustadvika anbefales. Det er med på å løfte smaken. Pepre med fin, grov eller hvitløkspepper og snu biffen med det samme. Stek den like lenge på andre siden.
Rare: kjennes som når du berører den mest kjøttfylte delen mellom tommel og pekefinger når du knytter neven.

Medium/Well done:
Liker du biffen medium til godt stekt, kan du steke den 1 minutt på en side, snu den, og steke den i 1 minutt på andre siden - og gjenta dette til du synes den ser godt nok stekt ut.
Start med varm panne, og skru den ned etter å ha stekt hver side en gang. Nå er det viktig at du trekker panna helt av varmen innimellom, så ikke kraft og kjøtt svir seg.
Bruk gjerne en blanding av smør, margarin og oliven olje for å smøre panna for steking. Etter at varmen er skrudd ned kan du ha på salt, pepper, hakket chilli, hvitløk, og et dryss av timian eller oregano i panna. Da skal du få en mør og nydelig biff som er helt jevt stekt.  
Medium stekt: biffen kjennes som punktet noen cm bakover mot håndleddet på neven.
Godt stekt: kjennes som når du tar på den beinfylte delen på handa.
Da blir biffen helt jevnt stekt, og akkurat slik du vil ha den.


Legg den til side og la kjøttet hvile stablet 2 og 2 i høyden i 5-10 minutter. 


Pommes frites:
Hvis du vil ha skikkelig god pommes frites, kan jeg anbefale frityrkoker. Jeg har en enkel og tradisjonell koker, sant og si blir pommes frites aldri helt det samme igjen. Anbefaler REMA 1000 sin Eldorado Pommes frites i familiepakning, den beste jeg har smakt så langt. Sett frityrkokeren på 170-190° C, og friter potetene i 2 min, ta de ut og la de hvile i 2 min, fortsett slik i noen omganger. Når den får en karakteristisk gyllen glød er den ferdig. La den renne godt av, Like før servering kan du helle halve i ildfast form, dryss på saltflak, hell i resten og gi den et nytt dryss. Det bør gi en fantastisk sprø og saftig salt smak på pommes frites’n. Se en utfyllende oppskrift her.  

Bearnes saus:
Dette er et siste du lager, gjerne mens biffen og pommes frites hviler.
Oppskriften finner du i bloggen, her.

Foccacia brød:
Du kan kjøpe det i butikken, men for meg er Foccacia brødet i boken 'Menn som baker brød' det aller ypperste man kan lage. Anbefaler at du kjøper boken, og får opplevd fantastisk godt og hjemmelaget brød! Det krever litt planlegging, for hevetiden er lang og mel tilsettes i flere omganger. Jeg bruker godt med olivenolje, fetaost i biter, delte oliven, flaksalt, basilikum og oregano i. 
Dette brødet må bare oppleves, det er en 
kulinarisk opplevelse for seg, du får kjøpt den her.(29.09.2016)

Drikke:
Lyst øl, som hvete øl, en god IPA, eller rødvin passer for meg best til biff.

Dessert:
Kan jeg få foreslå hjemmelaget suksessterte med kaffe som dessert? Passer godt for å runde av måltidet. Det her det søte kommer inn. Is fungerer greit også.
Oppskriften på terte er i bloggen, her.

Server god og varm suppe først som forrett. Sett så frem biffen, bearnesen, pommes frites,  fuccacia brød, tomatene, løk, salat og dressing til. Så til slutt, dessert! Ta dere god tid og nyt maten og måltidet. 

Bon appetit 👍  


Tips!
Min stefar lærte meg at et godt og balansert måltid skal bestå av søtt, salt, surt og bittert for at smaksløkene skal ha vært skikkelig i virksomhet og for å få maksimal metthetsfølelse. Mye av forretten og hovedmåltidet er salt, mens bernaisen er kanskje litt sur siden det er vineddik i. Eller kanskje det glasset med rødvin muligens? Øl er litt beskt? Uansett, litt søtt og beskt til slutt passer da vel perfekt, i form av en dessert med kaffe. Greit å vite.☝👊👌



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

HOT Indian Chicken Curry

HOT Indian Chicken Curry Denne oppskifta er dedikert til de som ikke har reist litt. De som kun har oppholdt seg noen meter fra kjøttkaker o...