mandag 17. oktober 2016

Tradisjonell fiskesuppe


Om retten
Naboen på Averøya hadde bursdag og jeg var så heldig at jeg fikk være med som gjest. Og jeg skjønte fort at jeg var i selskap med garva sjømenn som hadde utallige ramsalte år på dekk ombord i ulike fiskefartøy. Nevene var som sandpapir og stemmene grove og gutturale som feskball med flesk. Det durte på jevnt turtall med motorer, mekanikk, redere, og forskjellige fiskebåter. Det gikk også i sesonger og fangst, hvor krabbe, kreps og reker sto på forskjellige tider av døgnet. Og ikke minst leveransene til kai til fiskemottak. Som tidligere hobbymatros på en liten dykkerbåt og reder for egen blogg var jeg i det minste som en hobbykokk å regne, så det hele vart svært så interessant likevel! For vi kjenner vel alle Enghav, Lofoten og Fiskemannen fra butikk. Men her åpnet det seg muligheter. Dersom du som meg ikke fisker alt selv, finnes det altså noe som heter fiskemottak, som det går an å ringe og forhøre seg litt på. Her på Averøya er det to mottak. Det ene er Ole Løvold på Ellingsøy der gründeren Ole Ingvar Løvold sammen med sine 4 sønner snart har drevet med fisk og fiskeprodukter i snart 40 år. Det andre er Edvart Johnsen med Møremat som etablerte seg i 1890 og har vært i kontinuerlig drift siden. De er en av de eldste fiskeforedlingsbedriftene i Norge. 
Mottakene vet ofte hva som er på vei inn fra båtene, så gode råvarer kan faktisk anskaffes på den måten også. 
Så til selve retten. Denne suppa lager du helt fra bunnen av. Og det er nettopp derfor smaken for meg blir så god! Den består av enkle og mange skikkelig gode råvarer, for det meste norske. Og jeg synes den smaker helt fortreffelig. Det er kanskje den aller beste fiskesuppa jeg har smakt, og den er overraskende enkel å lage selv om det er mye godt i 👍

Ingredienser
Til 4 personer

Kvit saus:
75 gr meierismør
3 strøkne ss mel 
4 dl lett eller skummet melk
10 dl Kremfløte
1 dl hvitvin
3 stk fiskebuljongterninger
1/2 ts sukker
1/2 presset sitron
1/2 ts kajenne eller Chili pepper

I suppa:
200 gr sjøkreps
300 gr reker
125 gr blåskjell
200 gr laks
200 gr torsk
1/2 stk purreløk
1/2 stk paprika
1 stk gulrot
100 gr blomkål
100 gr broccoli

Pynt til slutt
Litt revet gulrot, og fersk persille

3 stilker vårløk
3 ss hakket gressløk 

Løkfritt:
Bytt ut purre med fennikel, 
bare revet gullerot og persille til pynt

Loff og meierismør.


Slik gjør du
Smelt smør, ha i mel, og bland inn 3 dl melk med visp. Når det er blandet godt sammen, ha i resten av det våte. Når man lager hvit saus, skal plata alltid ha middels sterk varme på. Og det er hele trikset, egentlig. Middels varme, forsiktighet og tålmodighet. Rør jevnlig og ikke skrap botn, for det vil som regel legge seg et lite belegg som kan gi avsmak. Suppa skal ikke koke, den skal bare være så varmt at suppa den så vidt syder. Dersom du unngår helt at den koker, vil konsistensen, ingrediensene og smaken på suppa bli bedre. Salt litt om nødvendig, men smak først om den er salt nok fordi det er buljong i suppa allerede. Del opp og ha i grønnsakene som skal i suppa. La den syde svakt i 10 min. Del imens opp laks og torsk i passe stykker og ha i gryta, La det syde i 10 minutter. Jeg liker ikke smaken av lake, så jeg siler av laken i vasken og har til slutt i kreps, reker og blåskjell. Så lar jeg gryta forsiktig syde i noen minutter til. Rør bare svært forsiktig og sjeldent, så ikke fiskestykkene deler seg. 
Sjøkreps,reker og blåskjell kan du skaffe i butikk, fiske selv, eller hvis du er heldig, få ferskt direkte via fiskemottak 

Serveres gjerne med hjemmebakt loff og meierismør.
Tidbruk ⏰

60 minutter

Tips 
I tillegg til at det er en god hovedrett, kan du servere denne som forrett til en god fiskerett, eller som jeg gjorde på bildet som forrett til en kjøttrett, i dette tilfellet lammelår.

Bon appetit 👌

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

HOT Indian Chicken Curry

HOT Indian Chicken Curry Denne oppskifta er dedikert til de som ikke har reist litt. De som kun har oppholdt seg noen meter fra kjøttkaker o...