Det er høst, og tid for lammekjøtt! Høsten har så langt vært så mild at det fortsatt er fint mulig å hive lammelåret på grillen. Jeg fant ut at det måtte få en fransk vri. Og for en gangs skyld ville jeg ikke lage så mye fra grunnen av. Så ikke hold deg fast, dette er så enkelt at jeg tør påstå at selv far kan klare det. Jeg ville la selve kjøttsmaken på lammelåret være i sentrum, uten å bry meg om rotgrønnsaker, sauser og ulike smakstilsetninger.
Hvordan få et godt resultat? Som førstereisgutt fikk jeg dette enkle, men effektive rådet fra en kommunepolitiker på Best på Bremsnes. Jeg bar på en sterk mistanke om at han ikke var helt uerfaren i temaet grillmat, og vågde meg derfor til å være så likefrem å spørre mannen til råds. Og man kan trygt si at jeg fikk kraftig napp, for det han rådet meg til stemte veldig bra. Et bedre og saftigere lammelår har jeg sjeldent smakt. All ære til daglig leder på Best. Det første han sa var rett og slett å bruke steketermometer. Forsteke låret i ca 20 min på sterk varme for å danne en god stekeskorpe. Så i 175 C til kjernetemperaturen i kjøttet er på 65 C. Temperaturen vil stige litt etter at varmen er slått av, så vil du ha det mindre stekt, ta det av på 62 C, eller mer stekt, stopp stekeprosessen på 70 C. La låret til slutt hvile i 20-30 min. Da er det ferdig, og stort verre var det egentlig ikke. Personlig foretrekker jeg å holde det så enkelt som mulig slik at råvarene får være litt i fred uten innblanding fra rotgrønnsaker og andre som jeg synes kan sette en litt annen smak på kjøttet. Jeg har også litt tro på moderat krydring på lammekjøtt, det er en veldig bra råvare naturell. De fløtegratinerte potetene og potetmosen kjøpte jeg ferdig, så de var det bare å varme opp. Salaten var det bare å sette frem. Slik jeg ser det, er dette derfor ganske enkelt,
bare god mat.
Forrett:
Jeg valgte fiskesuppe,
se her for oppskrift.
Middag:
Lammelår
Dessert:
Noe søtt og beskt,
som feks ostekake og kaffe
Hvordan få et godt resultat? Som førstereisgutt fikk jeg dette enkle, men effektive rådet fra en kommunepolitiker på Best på Bremsnes. Jeg bar på en sterk mistanke om at han ikke var helt uerfaren i temaet grillmat, og vågde meg derfor til å være så likefrem å spørre mannen til råds. Og man kan trygt si at jeg fikk kraftig napp, for det han rådet meg til stemte veldig bra. Et bedre og saftigere lammelår har jeg sjeldent smakt. All ære til daglig leder på Best. Det første han sa var rett og slett å bruke steketermometer. Forsteke låret i ca 20 min på sterk varme for å danne en god stekeskorpe. Så i 175 C til kjernetemperaturen i kjøttet er på 65 C. Temperaturen vil stige litt etter at varmen er slått av, så vil du ha det mindre stekt, ta det av på 62 C, eller mer stekt, stopp stekeprosessen på 70 C. La låret til slutt hvile i 20-30 min. Da er det ferdig, og stort verre var det egentlig ikke. Personlig foretrekker jeg å holde det så enkelt som mulig slik at råvarene får være litt i fred uten innblanding fra rotgrønnsaker og andre som jeg synes kan sette en litt annen smak på kjøttet. Jeg har også litt tro på moderat krydring på lammekjøtt, det er en veldig bra råvare naturell. De fløtegratinerte potetene og potetmosen kjøpte jeg ferdig, så de var det bare å varme opp. Salaten var det bare å sette frem. Slik jeg ser det, er dette derfor ganske enkelt,
bare god mat.
Forrett:
Jeg valgte fiskesuppe,
se her for oppskrift.
Middag:
Lammelår
Dessert:
Noe søtt og beskt,
som feks ostekake og kaffe
Ingredienser
Til 4 personer
1 Gilde lammelår
Evt. dersom ubehandlet kjøp til
Basilikum
Basilikum
Rosmarin
Timian
Flaksalt
Timian
Flaksalt
Fløtegratinerte potet
Potetstappe
Foccacia brød
Ruccolasalat
Rømme
Brun Saus
1-2 dl Mel
50 gr Margarin
1/2 løk finhakket
5 dl Vann
1 terning bullion / Kraft
1 ts sukker
Dampede grønnsaker
Rosenkål
Gullerot
Blomkål
Broccoli
Brun Saus
1-2 dl Mel
50 gr Margarin
1/2 løk finhakket
5 dl Vann
1 terning bullion / Kraft
1 ts sukker
Dampede grønnsaker
Rosenkål
Gullerot
Blomkål
Broccoli
Tidbruk ⏰
ca 1,5 time arbeidstid
Slik gjør du
Lammelår:
Kjøp gjerne på REMA 1000:
Håndsurret lår av lam m/knoke, krydret med rosmarin, timian og basilikum. Dersom du kjøpte det på REMA 1000, er det bare å la det være akkurat som det er. Dersom ikke, sett lammelåret inn med en blanding av olivenolje, basilikum, rosmarin og flaksalt. La det ligge i kjøleskapet et døgn.
Potetstappe:
REMA 1000 Ferdig potetstappe 600 gr
Jeg varmet det sakte opp, tilsatte litt gressløk, salt og pepper og kjørte det litt med en stavmikser for å få en smidigere konsistens.
Fløtegratinerte poteter:
REMA 1000 Ferdig fløtegratinerte poteter 700 gr
Foccacia brød
Anbefaler Sverre Gunnar Hagas eminente oppskrift. Dette brødet må bare prøves, det er en kulinarisk opplevelse for seg, du får kjøpt bakeboka her
Ruccolasalat
Rømme
Grønnsaker:
Ha 1/4 dl vann og 50 gr margarin i en gryte.
Ha i grønnsakene og la de dampe i ca 10 min.
Brun Saus
Øl eller rødvin til.
Varm sakte og forsiktig opp potetstappe og fløtegratinerte poteter ca 45 min før servering. Server med ruccolasalat og rømme.
Lammelår:
Kjøp gjerne på REMA 1000:
Håndsurret lår av lam m/knoke, krydret med rosmarin, timian og basilikum. Dersom du kjøpte det på REMA 1000, er det bare å la det være akkurat som det er. Dersom ikke, sett lammelåret inn med en blanding av olivenolje, basilikum, rosmarin og flaksalt. La det ligge i kjøleskapet et døgn.
Ta lammelåret ut av kjøleskapet og
la det hvile i romtemperatur i 30 minutter.
la det hvile i romtemperatur i 30 minutter.
Sett et steketermometer dypt i den mest kjøttfylte delen. Pass på så du ikke treffer bein. Legg aluminiumsfolie på grillen, og ha på noen klatter med meierismør, legg lammelåret på grillen. Sett temp på 400c i ca 20 min for å danne en stekeskorpe. Pass på at det ikke svir seg. Ta så av låret og bytt folie.
Senk temperaturen til 175 C, ha på noen klatter smør og stek på indirekte varme til kjernetemp i kjøttet gjør at steketermometeret viser 65 C. Det kan ta 3-5 timer, alt ettersom. På grillen min tok det 5 timer på indirekte varme.
Slå av varmen og la kjøttet hvile i 15 min.
REMA 1000 Ferdig potetstappe 600 gr
Jeg varmet det sakte opp, tilsatte litt gressløk, salt og pepper og kjørte det litt med en stavmikser for å få en smidigere konsistens.
Fløtegratinerte poteter:
REMA 1000 Ferdig fløtegratinerte poteter 700 gr
Foccacia brød
Anbefaler Sverre Gunnar Hagas eminente oppskrift. Dette brødet må bare prøves, det er en kulinarisk opplevelse for seg, du får kjøpt bakeboka her
Ruccolasalat
Rømme
Grønnsaker:
Ha 1/4 dl vann og 50 gr margarin i en gryte.
Ha i grønnsakene og la de dampe i ca 10 min.
Brun Saus
Bruk helst en jerngryte, eller en gryte med tykk bunn. Vær forsiktig, for dette er glovarmt. Fordel med forkle og grytekluter til dette abeidet for her er det både varmt og sprutfare.
Smelt smøret på høy varme, vent til det har fått en lys brun farge. Da er vannet i smøret kokt ut og det tåler mer varme.
Tilsett melet og rør jevnt og bestemt til mel og smør blandingen er blitt brun. Tilsett raskt løken og la den frese i noen sekunder mens du rører. Trekk så gryta til side og tilsett vann mens du rører - vær forsiktig så du ikke brenner deg, for det kan lett sprute litt. Trekk den øyeblikkelig tilbake på plata når vannet er tilsatt og rør videre bestemt. Husk å røre i bunn så det ikke brenner seg. Rør til det koker. Tilsett bullion og sukker. Om du vil kan du tilsette litt finhakkede rotgrønnsaker i denne sausen. Kraft fra steika smaker bare helt nydelig i sausen, så tilsett det om du kan.
Drikke:Smelt smøret på høy varme, vent til det har fått en lys brun farge. Da er vannet i smøret kokt ut og det tåler mer varme.
Tilsett melet og rør jevnt og bestemt til mel og smør blandingen er blitt brun. Tilsett raskt løken og la den frese i noen sekunder mens du rører. Trekk så gryta til side og tilsett vann mens du rører - vær forsiktig så du ikke brenner deg, for det kan lett sprute litt. Trekk den øyeblikkelig tilbake på plata når vannet er tilsatt og rør videre bestemt. Husk å røre i bunn så det ikke brenner seg. Rør til det koker. Tilsett bullion og sukker. Om du vil kan du tilsette litt finhakkede rotgrønnsaker i denne sausen. Kraft fra steika smaker bare helt nydelig i sausen, så tilsett det om du kan.
Øl eller rødvin til.
Varm sakte og forsiktig opp potetstappe og fløtegratinerte poteter ca 45 min før servering. Server med ruccolasalat og rømme.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar