Pasta bolognese er en av mine absolutte favoritt retter fra det italienske kjøkken. Det mange kanskje ikke vet er at retten er født litt ut av fattigdom og nødvendighet. Mangel på ressurser gjorde at man ikke alltid hadde kammerset fullt av de råvarene man trengte, og ingenting måtte gå til spille. Kjøttrester av okse, svin, grønnsaker, pasta og tomater sparte man gjerne på og hadde for hånden. Da kunne man bare kverne de kjøtt restene man hadde, bruke opp den halve løken, en krydder kvast, noen hakkede grønnsaker, en kvart paprika, litt kraft, en klunk rødvin, litt blekksprut eller hva man ellers hadde av rester i et typisk italiensk kjøkken og tilsette det i en gryte. Denne oppskriften beskriver derfor egentlig bare en variant av mange, og jeg tror kanskje det egentlig ikke finnes en fasit annet enn at man har pasta, kjøttdeig og tomatsaus som base. Jeg har laget mange eksemplar av retten opp igjennom, og har kommet frem til at man igrunn gjerne kan ha i det man har av egnede rester og klare seg godt med det om man ikke vil ta en ekstra tur til butikken.
Dette er bare god
pasta bolognese!
Ingredienser
For 4 personer
Bruk gjerne jerngryte til denne
Middag:
Litt olivenolje i panna
400 gr Karbonadedeig eller 600 gr grovkvernet biff
200 gr bacon hakket
1 ts flaksalt eller 1/2 ts salt
1/2 - 1 ts kajenne pepper
Litt olivenolje i panna
400 gr Karbonadedeig eller 600 gr grovkvernet biff
200 gr bacon hakket
1 ts flaksalt eller 1/2 ts salt
1/2 - 1 ts kajenne pepper
2-4 knuste hele kajenne pepper
2-3 fedd knust hvitløk
1 løk hakket
2-3 fedd knust hvitløk
1 løk hakket
1 gullerot hakket
1/2 stk sellerirot hakket
1 stk persillerot hakket
2 staver stangselleri hakket
2 bokser mutti polpa
2 bokser mutti polpa
1-2 ss tomatpurre
2-3 dl pastavann, hvitvin eller rødvin
1/2 ts lys sirup eller sukker
1/2 ts lys sirup eller sukker
1/4 ts muskat
1 laurbærblad finhakket
1 ts basilikum
1/2 ts oregano
1 terning toro kjøttbuljong
Valgfritt:
Mot slutten av koketiden:
Ha i 2 dl fløte
1 paprika finhakket
1 ts kajennepepper
200 gr revet parmesan
Rør sammen
NB! Dette gir retten en betydelig rundere og
mildere smak, for min del er den like god uten.
Pasta:
3-4 ltr vann
1 ss salt per ltr
600 gr Barilla no5 spaghetti
Eller
600 gram Barilla Tagliatelle båndpasta
Tidbruk ⏰
20-25 minutter
Slik gjør du
Hovedrett:
Begynne med å koke opp vann til pastaen. Stek karbonade deig / kvernet biff og hakk litt grønnsaker mens du gir vannet et oppkok. Tilsett salt og pasta. Kjøttsausen er ferdig omtrent samtidig med pastaen om du er effektiv. Finn gjerne frem stavmikser til å hakke bacon og grønnsaker.
Hovedrett:
Begynne med å koke opp vann til pastaen. Stek karbonade deig / kvernet biff og hakk litt grønnsaker mens du gir vannet et oppkok. Tilsett salt og pasta. Kjøttsausen er ferdig omtrent samtidig med pastaen om du er effektiv. Finn gjerne frem stavmikser til å hakke bacon og grønnsaker.
Stek karbonadedeigen i litt olivenolje. Ha i salt og pepper. Knus hvitløk og stek den litt i olje, bland den inn i karbonadedeigen.
Ha i hermetiserte tomater og tomatpuré. Rør godt.
Sett jerngryta over på en annen plate og la den småputre der.
Finn frem en stekepanne. Hakk og blank løken i litt olje og hell den over i gryta. Rør samtidig inn i gryta pastavann/hvitvin/rødvin og sirup eller sukker og krydder. Smuldre buljong terningen med fingrene eller finhakk den med kniv og strø over gryta, bland godt.
Finn frem stekepanna igjen og stek finnhakket bacon og ha det i gryta. Blank så en og en grønnsak i litt oliven olje før du har de over i gyta.
La det småkoke i 20-25 minutter.
Valgfritt:
Helt mot slutten av koketiden har du i fløte, ekstra kajennepepper og parmesan.
Bytt gjerne ut løk og hvitløk med 1/2 finhakket fennikel for løkfri variant.
Barilla Spaghetti No5 kan du få kjøpt i de fleste dagligvarer. Følg oppskriften på emballasjen. Du kan også bruke den sunne varianten med mye fiber i, men jeg synes kanskje den ikke helt yter retten rettferdighet.
Tips:
Du kan godt bruke stavmikser til å hakke bacon og alle grønnsakene til denne retten. Skal jeg anbefale en variant å prøve ut først, så blir det den med rødvin, og uten tilsatt ost og fløte.
Bon appetit!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar