Perfekt Fransk baguette
Om oppskriften
Baguette er kjempegodt til foreksempel både suppe, lasagne, retter med biff, fisk, fugl og ulike gryteretter. Eller som snack med meierismør på. Eller til mer eller mindre grandiose smørbrød med skinke, ost, pepperoni og anna stafasje. Den kan og bli til en liten minipizza om du fyller den med tomatsaus, ost og anna godt, og ettersteker den i ovnen.
Oppskriften på deigen er laget av en profesjonell baker som har forklart det hele på youtube. For å se fremgangsmåte i detalj kan du klikke her. Anbefaler å gjøre det, for her er det en hel del nyttige teknikker i bruk for å få til et best mulig resultat. Jeg har ganske enkelt bare tatt utgangspunkt i videoen og hentet ut oppskriften. Regner med at det er greit, siden den fra før ligger fritt for alle på web. Det hele er fantastisk velsmakende og enkelt. Kun mel, vann, salt, gjær og god tid. For dette kan fort ta en halv dag, så det er litt omstendelig. Men resultatet er bare helt fantastisk.
Dette er bare god baguette!
Dette er bare god baguette!
Ingredienser
4 Baguetter
700 gr hvetemel
Linklede/putevar av lin
(Bakers couchen)
eller:
Hev direkte på bakepapir på brettet.
(se forklaring under)
Slik gjør du
Finn frem et litermål og fyll det med 2/3 vann. Sett en slikkepott i vannet. Denne deigen slipper ikke bollen så lett, og da behøver man å dyppe både redskaper og fingre i vann. Finn gjerne frem et klede før du starter, et putevar av bomull eller lin gjør visst samme nytten som et spesiallaget dyrt et.
Finn frem plastfolie og en bolle å ha deigen i.
4 Baguetter
700 gr hvetemel
520 gr vann
1 ts gjær
1 1/2 ts cocher salt
(Det tilsvarer 1 ts vanlig)
1 ts gjær
1 1/2 ts cocher salt
(Det tilsvarer 1 ts vanlig)
Linklede/putevar av lin
(Bakers couchen)
eller:
Hev direkte på bakepapir på brettet.
(se forklaring under)
Slik gjør du
Finn frem et litermål og fyll det med 2/3 vann. Sett en slikkepott i vannet. Denne deigen slipper ikke bollen så lett, og da behøver man å dyppe både redskaper og fingre i vann. Finn gjerne frem et klede før du starter, et putevar av bomull eller lin gjør visst samme nytten som et spesiallaget dyrt et.
Finn frem plastfolie og en bolle å ha deigen i.
Ha først i vann i bakebollen. Vannet skal gjerne være lunkent. Du finner raskt rett temperatur ved å la lunkent vann renne langs rista på hånda di. Juster litt til du ikke lengre kjenner forskjell på temperaturen i vannet og kroppsvarmen på rista di, Da har vannet passe temperatur til å heve Baguettene.
Ha i det våte, så det tørre.
Elt deigen lett sammen med en skje, eller et kraftig skaft på en øse, Deigen er våt, ca 76%. Hev deigen i bakebollen i 4x45 min. Dekk bollen med plastfolie. Mellom hver heving skal du ta deigen ut på en benk. Lur den ut med slikkepotten, og vend den lett med fingrene. Legg den tilbake til heving. Dypp gjerne slikkepotten og fingrene i vann så deigen ikke setter seg fast. Ikke tilsett mel på dette stadiet.
Etter siste heving, kan du drysse mel på benken og ta ut deigen. Del den i 4 like deler med slikkepotten. Drypp fingerspissene i vann og press forsiktig men bestemt hver del utover i et lite kvadrat. Brett og fold deigen innover til en liten baguett, snu den på hodet og la delene hvile direkte på benken, på et meldryss i 12 min. Dekk Baguettene med en lett oljet plastfolie.
Nå kan du sette en langpanne inn i ovnen på nederste rille. Fyll langpanna med ca 1 liter kokende vann og sett ovnen på
240 C. Ta av plasten og dryss mel over baguettene og benkplata. Ta frem en del, snu den på hodet og press den utover med finger tuppene. Forsiktig men bestemt. Form den til en flat, avlang firkant, med små faste trykk. Begynn i et hjørne og rull deigen over til den danner et avlangt stort pølsebrød. Strø på god med mel, strekk og trill den forsiktig ut til en avlang Baguette.
Dersom du har bakers couchen/linklede gjør slik:
Finn frem og gjør klart kledet på benken. Dryss på godt med mel. Legg hver baguette på duken og brett den litt opp og dann bølger, slik at deigemnene blir liggende å heve i hver sin "bølgedal". La heve i 20 minutter.
Finn frem to stekebrett. Ha bakepapir på det ene, og brett aluminiumsfolie langs kanten på det andre. Når baguetten er hevet ferdig, tar du tak i en bølge på duken og velter en og en baguette forsiktig over på stekebrettet som er dekt ned aluminuimsfolie. Transporter baguettene på aluminiumsfolien fra linkduken til stekebrettet med bakepapir. Velt forsiktig Baguetten over på stekebrettet.
Dersom du IKKE har bakers couchen/linklede gjør slik:
Finn frem et stekebrett og ha på bakepapir.
Legg de 4 baguettene på bakepapiret på brettet med litt mellomrom, Smør godt med olivenolje i mellomrommene med en pensel. Ta tak i hver side av mat papiret og lag en god bølgedal mellom hver baguette. Nå hviler hvert emne mot hverandre, slik:
La de heve i 20 minutter. Når de er hevet ferdig, ta tak i hvert hjørne på bakepapiret og trekk det forsiktig ut, så det er på plass helt utstrekt på stekebrettet igjen.
Videre:
Nå kan du lage tre skråsnitt med en skarp kniv i hver baguette. Det er egentlig kanskje ikke nødvendig, men det skal visstnok gi jevnere steking. Jeg lot det bare være fordi jeg ikke ville riskere at baguettene falt sammen.
Ovnen vil være full av damp, så åpne døra forsiktig før du setter inn brettet.
Stek så Baguettene i ca 20-25 min på 240 grader.
Ha i det våte, så det tørre.
Elt deigen lett sammen med en skje, eller et kraftig skaft på en øse, Deigen er våt, ca 76%. Hev deigen i bakebollen i 4x45 min. Dekk bollen med plastfolie. Mellom hver heving skal du ta deigen ut på en benk. Lur den ut med slikkepotten, og vend den lett med fingrene. Legg den tilbake til heving. Dypp gjerne slikkepotten og fingrene i vann så deigen ikke setter seg fast. Ikke tilsett mel på dette stadiet.
Etter siste heving, kan du drysse mel på benken og ta ut deigen. Del den i 4 like deler med slikkepotten. Drypp fingerspissene i vann og press forsiktig men bestemt hver del utover i et lite kvadrat. Brett og fold deigen innover til en liten baguett, snu den på hodet og la delene hvile direkte på benken, på et meldryss i 12 min. Dekk Baguettene med en lett oljet plastfolie.
Nå kan du sette en langpanne inn i ovnen på nederste rille. Fyll langpanna med ca 1 liter kokende vann og sett ovnen på
240 C. Ta av plasten og dryss mel over baguettene og benkplata. Ta frem en del, snu den på hodet og press den utover med finger tuppene. Forsiktig men bestemt. Form den til en flat, avlang firkant, med små faste trykk. Begynn i et hjørne og rull deigen over til den danner et avlangt stort pølsebrød. Strø på god med mel, strekk og trill den forsiktig ut til en avlang Baguette.
Dersom du har bakers couchen/linklede gjør slik:
Finn frem og gjør klart kledet på benken. Dryss på godt med mel. Legg hver baguette på duken og brett den litt opp og dann bølger, slik at deigemnene blir liggende å heve i hver sin "bølgedal". La heve i 20 minutter.
Finn frem to stekebrett. Ha bakepapir på det ene, og brett aluminiumsfolie langs kanten på det andre. Når baguetten er hevet ferdig, tar du tak i en bølge på duken og velter en og en baguette forsiktig over på stekebrettet som er dekt ned aluminuimsfolie. Transporter baguettene på aluminiumsfolien fra linkduken til stekebrettet med bakepapir. Velt forsiktig Baguetten over på stekebrettet.
Dersom du IKKE har bakers couchen/linklede gjør slik:
Finn frem et stekebrett og ha på bakepapir.
Legg de 4 baguettene på bakepapiret på brettet med litt mellomrom, Smør godt med olivenolje i mellomrommene med en pensel. Ta tak i hver side av mat papiret og lag en god bølgedal mellom hver baguette. Nå hviler hvert emne mot hverandre, slik:
La de heve i 20 minutter. Når de er hevet ferdig, ta tak i hvert hjørne på bakepapiret og trekk det forsiktig ut, så det er på plass helt utstrekt på stekebrettet igjen.
Videre:
Nå kan du lage tre skråsnitt med en skarp kniv i hver baguette. Det er egentlig kanskje ikke nødvendig, men det skal visstnok gi jevnere steking. Jeg lot det bare være fordi jeg ikke ville riskere at baguettene falt sammen.
Ovnen vil være full av damp, så åpne døra forsiktig før du setter inn brettet.
Stek så Baguettene i ca 20-25 min på 240 grader.
Tips
Skal du fryse ned, kan du korte ned steketiden litt, og heller sprøe de litt opp i gassgrill eller stekeovn i 5-10 minutter på 200-250c når de er halv tint.
Bon apetit!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar