onsdag 25. september 2019

Pks nydelige rundstykker

PK's rundstykker med Norwegia vellagret 9 mnd, Nora jordbærsyltetøy og hjemmepresset eplejuice fra eget tre.
Kveldsmål i Sollia blir aldri helt det samme igjen.


Om oppskriften
Rundstykker er kjempegodt til frokost, lunsj eller til kveldsmat. Disse rundstykkene er virkelig spesialtilpasset disse måltidene. De er skikkelig saftige og passer derfor veldig godt som variasjon i brødkurven til grovt brød eller Croissant. De smaker kanskje slik jeg ser det aller best med hvitost og/eller syltetøy til. 
Oppskriften på deigen er sterkt inspirert av Per Kristian sine rundstykker, men ikke prikk lik denne gangen. Jeg har ganske enkelt bare tatt utgangspunkt i en grunndeig oppskrift og tilsatt noen ekstra element som har gjort det til en ekstra saftig og god rundstykkeoppskrift. De tilsatte elementene er utelukkende tips, teknikker og god veiledning fra bakemester Per Kristian. Dette vart, ikke helt uventet, bare gode rundstykker!

Ingredienser
24 rundstykker

 ca 900 gr hvetemel
5 dl vann
1 egg
1 ss bakepulver
40 gr margarin
2 ss lys sirup
1 ts salt 
50 gr gjær

Fyll i ferdig deig:
150-200 gr margarin

1 ts vann og ett egg til pensling.
Strø v
almuefrø oppå.

Slik gjør du
Vannet skal gjerne være lunkent. Du finner raskt rett temperatur ved å la lunkent vann renne langs rista på hånda di. Juster litt til du ikke lengre kjenner forskjell på temperaturen i vannet og kroppsvarmen på rista di, Da har vannet passe temperatur til å heve brødene på en halvtime. 
Ha i det våte, så det tørre. 
Elt sammen i food prosessor på lav hastighet i 10-15 min eller for hånd i 20-30 minutter. Ha eventuelt i ekstra mel til deigen slipper greit. Ingen forheving er nødvendig, deigen kan heve direkte på platen. Ha i nok mel til at deigen bare akkurat slipper bollen. Dersom den er for tørr ha i mer vann.
Er den for løs, ha i mer siktet hvetmel.

Rundstykker:
Kjevle ut deigen i et stort kvadrat. Ha margarin i skiver på 2/3 av deigen. Brett 1/3 over, så den andre. Rull sammen til en tykk pølse, og del den opp i 24 deler. hver del skal være ca 4 cm høy. Pensle med 1 ts vann og ett egg og strø på valmue frø. Med erfaring kan du pensle og strø før du deler opp, dersom du vil være ekstra effektiv. Men da har du bare ett forsøk på å få det rett. Sett så rundstykkene til heving til de er dobbelt så store. Det kan ta en time. Hele vitsen med rundstykker er for meg at den må være luftig.
Kombinasjonen gjær, bakepulver, smør og egg gjør at denne blir spesielt luftig og god. Husk å la den heve til dobbel størrelse, men ikke for mye, for da kan den kollapse. Den blåser seg ytterligere litt opp under steking og en tanke sammen under avkjøling. 12 stk per brett, eller tre rader a 4 stk per brett, var passe til min ovn.
Stek i forvarmet ovn på 240 C i ca 15 min.

Tips
Bruker du ikke varmluft, så vil det lønne seg at brettene bytter plass underveis. Beregn slik at alle brettene får helt lik steketid på øverste rille slik at rundstykkene får en fin brun farge.

Skal du fryse ned, kan du korte ned steketiden litt, og heller  sprøe de litt opp med å sette de i ovnen i 5-8 minutter på 250c når de er halv tint.
Jeg lager ofte disse samtidig med Croissant. Da starter jeg med å legge meierismør til Croissantene i fryseren. Så lager og kjevler jeg ut Croissant deigen først. Samtidig som jeg henter meierismøret, legger jeg i margarinet til rundstykkene i fryseren. Det kalde smøret som skal på Croissant deigen, er nå mye enklere å lage skiver av med ostehøvel. På denne måten sparer jeg en del tid. For å få rask heving, forvarmer jeg ovnen i noen minutter, så den får en god lunk, og hever rundstykkene i den. Når Croissantene skal heves er det straks klart for steking av rundstykker, og når de er ferdige er det ikke lenge før Croisasantene skal stekes. En fin og effektiv bakedag 😀 
Bon apetit! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

HOT Indian Chicken Curry

HOT Indian Chicken Curry Denne oppskifta er dedikert til de som ikke har reist litt. De som kun har oppholdt seg noen meter fra kjøttkaker o...